Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

”Total inkonsekvens av Hellmark Knutsson”

Högre utbildnings- och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson är förtegen.
Högre utbildnings- och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson är förtegen. Foto: Maja Suslin/TT

Kritiken växer mot skrotningen av Medelhavsinstituten. Men den ansvariga ministern Helene Hellmark Knutsson vägrar att kommentera frågan.

Under torsdagen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2015, som föreslår att man lägger ner de svenska kulturinstituten i Rom, Istanbul och Aten. Medelhavsinstituten fungerar bland annat som centrum för forskning om antikens konst och arkeologi. Förslaget har väckt stark kritik på många håll och namninsamlingen "Rädda Medelhavsinstituten" har just nu över 4.000 underskrifter.

Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet är förvånad över det han beskriver som en inkonsekvent utbildningspolitik.

– För mig är detta väldigt gåtfullt och går emot alla signaler som kommit från utbildningsdepartementen om att man vill satsa på bildning och kultur. När regeringen deklarerade sitt budgettänkande så framhävde man särskilt bildning och kultur som något som skulle värnas. Det här är utomordentligt egendomligt, allt man har sagt går i en annan linje. Det visar på en total inkonsekvens, en kollaps. Det är ett bisarrt och överilat beslut där man inte har tänkt på konsekvenserna.

Sven-Eric Liedman menar att instituten inte bara spelar en stor roll för den humanistiska forskningen, men också för bilden av Sverige.

– Det här är en fullständigt omistlig del i vår kulturhistoria. Det handlar inte bara om den klassiska kulturen och antikens samhälle utan ger oss en kulturell bredd. Det är en länk tillbaka till den antika medelhavskulturen för oss, men det är också en viktig del av Sveriges ansikte utåt.

Instituten är också en mycket viktig del av den svenska folkbildningstanken, menar Sven-Eric Liedman.

– Det finns en föreställning om att de är elitistiska institutioner, men de tillhör Skandinaviens och Sveriges finaste tradition och är en del av bildningen, tanken att alla människor ska få del av kultur. Det är en vanvettig tanke att klippa banden och lägga ner dem.

DN har sökt högre utbildnings- och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson och kulturminister Alice Bah Kuhnke för en kommentar men har inte fått svar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.