Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/upprop-for-mediepluralism-yttrandefriheten-hotas-fran-flera-hall/

Kulturdebatt

Upprop för mediepluralism: Yttrandefriheten hotas från flera håll

Shirin Ebadi
Bild 1 av 4 Shirin Ebadi Foto: Alessandro Di Ciommo/ZUMA Press/Splash News
Francis Fukuyama
Bild 2 av 4 Francis Fukuyama Foto: David Hartley/REX
Bild 3 av 4 Maria Vargas Llosa. Foto: Oscar Gonzalez/WENN.com
Amartya Sen.
Bild 4 av 4 Amartya Sen. Foto: Raj K Raj/Hindustan Times

Yttrandefriheten i världen hotas av både politiska och privata intressen. I ett globallt upprop initierat av Reportrar utan gränser kräver 25 framstående forskare, författare och journalister att världens makthavare gör mer för att säkerställa oberoende journalistik. 

Rätta artikel

För 70 år sedan antogs FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna vid ett möte i Paris. I samma anda begär vi, mottagare av Nobel- och Sacharovpris; specialister på ny teknik; före detta ledare för internationella organisationer; advokater och journalister, att demokratiska regeringar nu ska påbörja en politisk process under det kommande året för att underteckna och stötta en konvention om information och demokrati. 

Vår Kommission för information och demokrati består av 25 personer från 18 länder som samlats på initiativ av Reportrar utan gränser (RSF). Tillsammans har vi skrivit ett utkast till en deklaration som skulle innebära demokratiska garantier för informations- och yttrandefrihet.

Vi uppmanar politiska ledare från alla kontinenter att agera för att stärka demokratiska strukturer och en öppen debatt där medborgare kan fatta beslut baserade på fakta. Den globala arenan för kommunikation och information gynnar mänskligheten och måste skyddas för att möjliggöra åsikts- och yttrandefrihet – samtidigt som vi upprätthåller principer om pluralism, frihet, värdighet och tolerans samt rationalitet och kunskap. Vi hoppas på starka åtaganden för dessa frågor redan den 11 november i samband med Peace Forum i Paris som kommer att samla dussintals politiska ledare.

Våra friheter, stabila samhällen och en långsiktig fred hotas av ökad politisk kontroll över media, att nyheter och information alltmer underordnas nätbaserad desinformation och privata ekonomiska intressen. Attacker och våld mot journalister måste motverkas. Och rätten till information – trovärdig sådan – är en grundläggande förutsättning för utvecklingen av våra biologiska, psykologiska, sociala, politiska och ekonomiska möjligheter. Information är bara trovärdig om den har samlats in, behandlats och spridits med oberoende och enligt principer om sanningsenlighet, åsiktspluralitet och en metod för att belägga fakta.

Vi understryker att även aktörer med strukturell funktion inom information och kommunikation, exempelvis teknisk infrastruktur, samt de som förvaltar sociala medieplattformar måste respektera grundläggande principer för åsikts- och yttrandefrihet samt upprätthålla ideologisk och religiös neutralitet. Plattformarna måste garantera pluralism – inklusive möjligheten att snubbla över det oväntade – och etablera mekanismer för transparens och journalistisk etik. 

Journalistikens uppgift på denna arena för kommunikation och information är att vara en samhällets oberoende tredjepart. Det är journalistens uppgift att skildra verkligheten både på bredden och djupet; att inte bara beskriva händelser utan berätta om komplexa skeenden och förändringar; att reflektera över positiva och negativa aspekter av människors agerande, samt att skilja mellan det betydelsefulla och det triviala. Journalisters säkerhet, oberoende källor och information samt en respekt för den journalistiska etiken är grundläggande förutsättningar för yrket.

För att förverkliga deklarationen för information och demokrati förordar vi skapandet av en internationell panel bestående av experter på information och demokrati. Förebilden kan vara hur IPCC arbetar med klimatfrågan. 

Emily Bell, Yochai Benkler, Teng Biao, Nighat Dad, Primavera De Filippi, Mireille Delmas-Marty, Christophe Deloire, Abdou Diouf, Can Dündar, Shirin Ebadi, Francis Fukuyama, Ulrik Haagerup, Hauwa Ibrahim, Ann Marie Lipinski, Adam Michnik, Eli Pariser, Antoine Petit, Navi Pillay, Maria Ressa,  Amartya Sen, Joseph E. Stiglitz, Mario Vargas Llosa, Marina Walker, Aidan White and Mikhail Zygar

Artikeln trycks i flera internationella tidningar, bland andra: Le Monde (Frankrike), New York Times (USA), El Pais (Spanien), Globo (Brasilien) och India Times (Indien).