Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

"Våga ta konsten på allvar"

De flesta kulturpolitiker ser gärna en större kulturbudget, men kulturutövarna vill ha mer än bara pengar.
TT har frågat kulturutövare från skilda håll: Vilken är den viktigaste kulturpolitiska frågan inför valet?

Lisa Langseth, regissör:
– Att på allvar klargöra vad som är kulturens syfte. I dag råder total förvirring kring hela kulturbegreppet, inte minst inom filmen där man via automatstödet pumpar in skattebetalarnas pengar i rent kommersiella projekt, på den mer konstnärliga filmens bekostnad. Det är inte kulturpolitik utan ren stöld och ett hån mot hela kulturbegreppet.

Jenny Jägerfeld, författare och psykolog:
– Jag tycker det är en demokratifråga att få ta del av kultur men också att få utöva den. Kulturen ska ge röst åt alla etniciteter, åldrar och kön. Den ska vara fri och självständig, ett lekutrymme, bara då hjälper den oss att få nya perspektiv. Om man läser en akademisk text om en tiggares situation kan man tänka "det där var lite jobbigt, det håller jag ifrån mig", men läser man en litterär text kanske den tar mer i hjärtat. Bra konst känns!

Marie Göranzon, skådespelare:
– Alla barn ska få gå på teater. Det ska vara lika självklart som att alla ska få gå gratis på bibliotek. Gymnasister kan man inte tvinga men i grundskolorna ska det finnas särskilda pengar. Det här är inte en partipolitisk fråga, det ska vara en självklarhet.

Rickard Söderberg, operasångare:
– Att politikerna ska våga se kulturens egenvärde, att kulturen inte alltid bara ska vara ett redskap för friskvård, näringsliv eller export. Kulturen har ett egenvärde som inte går att mäta. Institutioner måste få möjlighet att planera långsiktigt och fria grupper att planera överhuvudtaget, de måste få lov att utveckla konsten, att vara det som konsten är, nämligen ryggraden för ett civiliserat samhälle och yttrandefrihetens yttersta banerförare.

Anders Sunna, konstnär:
– Konstnärernas ställning måste förbättras, att vara konstnär ses som en flummig hobby och man får sällan betalt för det man gör. Jag skulle också vilja se mer offentlig konst, våra samhällen ser så grå ut. Nästan all konst är inburad i en vit kub och man måste betala för att få titta på den. Det går att släppa skapandet friare, kanske behövs det bara en vägg. Alla får inte plats i den där vita kuben. Här i Jokkmokk, ja norr om polcirkeln, går det i princip inte att uppleva konst.

Po Tidholm, journalist och författare:
– Den viktigaste frågan för landsbygden är att vi har bredband. Det är ett utmärkt leveranssätt för kultur när avstånden är stora. Stora institutioner, företag och myndigheter har dragit sig tillbaka, och med dem en medelklass som höll det traditionella kulturutbudet med lokala teaterföreningar och kammarorkestrar under armarna. Det måste ersättas. Man kan givetvis strömma allt från Metropolitansändningar till taskig porr. Men det ger i alla fall människor möjlighet att konsumera kultur - och inte minst att delta i kulturlivet, fast man bor på landet.

Bengt Ohlsson, författare:
– Den viktigaste kultur- och demokratifrågan är att få ordning på skolan. Skolan är nyckeln till allt. Jag har ingenting emot ökade inkomstskillnader i Sverige, jag tycker det är ganska sunt, men det är under förutsättning att skolan fungerar, att den finns som en plats där du faktiskt kan förändra ditt liv. Ett samhälle med ökade inkomstskillnader där skolan inte fungerar är som att lämna människor nere i ett skitigt och mörkt lastrum och dra upp repstegen. Då går det åt helvete med allting.

Behrang Miri, musiker och programledare:
– Det handlar om att inkludera fler, att se till att tillhandahålla kulturen för fler och satsa på all form av kultur. För mig är det alltifrån kulturverksamhet i skolan till att återinföra gratis entré på museer och att satsa mer på gräsrotsrörelser som till exempel håller på med hiphop till folkbildningsverksamheten. Studieförbunden gör en otroligt viktig insats när det gäller att tillhandahålla kultur till alla delar av vårt samhälle och de är dessutom viktiga i demokratiprocessen. Kultur är A och O – precis som sjukvård och skola är kultur lika med välfärd.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.