Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Vi är alla en del av Breiviks plan

Anders Behring Breivik (ABB) fotar sig själv med en nyinköpt kamera. Han är nöjd. Bilderna speglar honom fördelaktigt och det han inte lyckas fixa med kameran förbättrar han i efterhand med Photoshop. Den 17 juli postar han bilderna på Facebook som profilbilder. De är högupplösta, lätta att ladda ner och publicera som vinjett i tv eller förstasida på tidning.

Han gör en utförlig profilsida av sig själv. Gillar att festa, träna, dataspel och tv-serier. Han ser till att inga vänner syns på profilen. Fokus är på honom, vem han är: En vanlig kille.En youtubefilm knåpas ihop. Det tar honom två dagar och blir en längre trailer för ett manifest på 1 500 sidor som han skrivit på i flera år. Han är nöjd. Både med filmen och manifestet. Den 22 juli presenterar sig en blåögd, blond terrorman för omvärlden. Vill någon veta vem han är finns all information.

Det är en terrorist med en utstuderad mediestrategi.

Informationstillgången är viktig, närmast avgörande. I det utförliga manifestet tydliggörs att det primära målet med terrordåden inte är den fysiska skadan av att döda ”några hundra”, utan att nå ut i, genom och bortanför medierna med budskapet om hur han menar att samhället måste förändras.

I en utförlig beskrivning skriver han hur hans manifest ska ”utbilda Europa” och rekrytera ”tusentals” för kampen om en ny världsordning. Det är ur detta kompendium medier sitter och har högläsning. Det är utifrån detta kompendium jag skriver min krönika. Vi är ett slags oundvikligt nyttiga idioter som plockar bilder, gärningsmannaprofil och politisk agenda ur ett färdigt digitalt presskit som en terrorist har förberett.

Under häktningsförhandlingarna i går ville ABB stå klädd i sin hittepå-armés uniform och predika sin politik. Allt enligt planen. Skulle han överleva ska han hitta en advokat som hjälper honom utföra varje del av sin propagandaplan. Den här gången stoppade rätten honom.

Men vad hade hänt annars? Hade medier blivit megafon till en man som menar att det är först när han skjuter ”några hundra” som omvärlden lyssnar. Ger vi honom rätt då?

Frågan gäller inte bara medier. Med internet har var och en av oss blivit ansvarig utgivare. Ska vi dela vidare manifestet om vi hittar det? Är det genom din delning ABB kommer att hitta en av de tusen han hoppas inspirera? ABB kan sitta lugn och nöjd i sin häktescell. Han behöver inte ens bry sig om ifall hela hans rättegång kommer att ske bakom lyckta dörrar. I en av de mest utstuderade och äckliga medie­strategier någonsin har han försett medierna med material nog att hålla i gång flera veckor. Utan att han säger ett ord.

Det är en del av hans plan. Du är en del av hans plan. Och det gör det om möjligt ännu mer obehaligt: Att varje gång vi sprider vidare materialet blir vi också en del av terrorn och propagandan.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.