Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Viktor Barth-Kron: Folkpartismen kommer att överleva Folkpartiet

Jan Björklund, nu med förtroendeingivande skägg.
Jan Björklund, nu med förtroendeingivande skägg. Foto: Anders Wiklund/TT

Folkpartiet byter namn till Liberalerna. ”Att byta namn är en sak, att byta kultur något annat”, skriver DN:s Viktor Barth-Kron efter det omvälvande beskedet. 

”Tänk att just liberalism skulle bli projektionsyta för all denna mänskliga längtan, från vackrare höst till bättre automatkaffe.”

Orden är statsvetaren och partikulturforskaren Katarina Barrlings, och föranleddes av tisdagens omvälvande besked från den politiska parnassen: Folkpartiet byter namn till Liberalerna.

Den elake kan notera att bytet är rimligt, givet att folket lämnat partiet. Den mindre elake kan göra några andra observationer.

I svensk vänstermun har ordet ”liberalerna” under året gjort en betydande språklig resa. Från att ha fungerat som sammanfattande skällsord för borgerligheten har det nu blivit en smickrande hedersbetygelse till den allt mer kringrända grupp borgerliga som ännu inte börjat röra sig i konservativ riktning.

I det borgerliga lägret, där de allra flesta anser sig liberala på ett eller annat sätt, pågår samtidigt närmast sekteristiska stridigheter om vem som bäst uttolkar liberalismens budskap. I korthet: Är det mest liberalt att förespråka sex, tre, två eller noll pappamånader i föräldraförsäkringen?

Folkpartiet (tre pappamånader) anser sig, om någon missat det, vara den sanna liberalismens enda profet. Namnbytet kan därför ses som en markering mot Centerpartiet, som för många liberaler (utanför Folkpartiet) seglat upp som ett mer logiskt val.

Namnbytets politiska betydelse bör inte överdrivas. Yta kan förvisso spela roll, som när Jan Björklund nu mött oron i omvärlden genom att skaffa ett förtroendeingivande skägg, men svenska folket lär känna igen sitt folkparti.

Det som verkligen skiljer ut Folkpartiet är nämligen inte liberalismen, utan folkpartismen. Det vill säga den djupa övertygelsen att just den egna, för dagen antagna avvägningen mellan stat, marknad, frihet, tvång, kollektiv och individ är den vetenskapligt rimligaste. Och att alla andra också skulle begripa det, om de bara hade sunt förnuft och tillgång till rätt information.

Att byta namn är en sak, att byta kultur något annat. Folkpartismen kommer att överleva Folkpartiet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.