Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kulturdebatt

Viktor Barth-Kron: ­Möjligen bra på plakat, men sämre i praktiken

All kulturpolitik har en viss avgränsningsproblematik att ta hänsyn till. Lyssna exempelvis på vad Vänsterpartiet kräver i DN:s kulturpolitiska enkät: Förbättra villkoren för konstnärerna så att det blir möjligt att leva på sitt skapande.

Vilka konstnärer? Alla som har fotografi som hobby eller målar graffiti på helgerna? Förmodligen inte. Förmodligen handlar det om en avgränsad grupp, utvald av någon subjektiv anledning. Och som alltid vid gränsdragningar kommer det att stå någon på andra sidan gränsen, missnöjd.

Av DN:s enkät framgår att ­oppositionen anser att det satsas för lite på kulturpolitiken. Vad som mer exakt skulle ske efter ett maktskifte är dock i vanlig ordning svårt att svara på. Då är det minst tre partier som ska maka ihop sina respektive önskelistor, och med tanke på hur mycket lovvärt och dyrt som står på dem i övrigt är det långt ifrån säkert att just kulturområdet råkar bli prioriterat. Stadens mer offentligt lagda kulturutövare kan med andra ord sova lugnt. De lär ha all anledning att klaga på resurstilldelningen även efter valet.

Vänsterpartiet har förresten fler festliga svar i enkäten. Man vill motverka kommersialisering, privatisering och marknadsanpassning av kulturen. Det funkar möjligen bra på plakat, men sämre i praktiken i en stad där det varje vecka sker hundratals kulturevenemang på den öppna marknaden. Ska de motverkas?

Vad gäller alliansen kan vi konstatera att linjen ligger fast: FP vill jaga in barnen i biblioteket och M vill bli kända utomlands, här ­genom att göra Stockholm till norra Europas största evenemangsstad. Vi får hoppas att evenemangsstadsbygget ska ske genom en smartare användning av befintliga anläggningar. Om det ska byggas ännu fler arenaschabrak i tremiljardersklassen så vet vi alla fall var en moderat kulturbudget lär ätas upp, nu och under kommande sekler.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.