Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturen-ska-fa-ett-nytt-arligt-konvent/

KULTUR

Kulturen ska få ett nytt årligt konvent

Lokomotivet, lokalen i Munktellområdet i Eskilstuna där Folk och kultur äger rum i februari 2018.

66 kulturinstitutioner i Sverige har genom sina nationella organisationer tagit initiativ till ett årligt kulturkonvent för hela Sverige. Det första konventet kommer att öppna i februari 2018 i Eskilstuna. Konventet är tänkt att vara en mindre del av ett stort nationellt kulturlyft.

Organisationerna bakom Kulturlyftet är Regional musik i Sverige, Länsteatrarna och Länsmuseernas samarbetsråd och konventet ingår i en större uppryckning där organisationerna bland annat kräver en miljard mer till kulturen, en bättre dialog mellan kulturdepartementet och regionala politiker, en nationell digital plattform för kultur och slutligen ett årligt kulturkonvent med start nästa år.

– Har man en konferens som heter Folk och försvar, kan man väl ha en som heter Folk och kultur, tyckte Åsa Kratz (s), ordförande för Länsteatrarna Sverige, från podiet på ett inledande möte i Eskilstuna i början av februari.

– Folk och kultur ska vara en bred samlingsplats där också finans, turism och hälsa kommer in, säger projektledaren Linde Sjöstedt på Länsteatrarna. Vi vill att det ska märkas mer vilken stor roll kulturen har för en hållbar och inkluderande samhällsutveckling. Det ska också vara en tribun för regional konst. Det görs så mycket bra ute i landet som man aldrig får reda på.

Till den första Folk och kultur planerar man att bjuda in alla åtta partiledare och utmana dem att ge sin vision av kulturpolitiken.

– Vi vill få upp det här på bordet i god tid före valet 2018, sägare Linde Sjöstedt. Men det här ska också vara ett årligt arrangemang. Vi har redan skrivit avtal för fem år.

– Det började med att vi skrev en debattartikel där vi ville lyfta den regionala kulturen, berättade Nina Björby (S), ordförande i Regional musik i Sverige, vid startmötet i Eskilstuna. Debattartikeln skrevs tillsammans med en fjärde riksorganisation, Hela Sverige ska leva, som företräder lokala utvecklingsgrupper i hela landet.

– Vi jobbar med attraktivitet ute i landet, då är kulturfrågorna viktiga, sa Catrin Hulmarker (M), kommunalråd i Hjo. Alla ska inte behöva flytta till Stockholm och trängas vid Stureplan för att få tillgång till kultur.

Nu efterlyser Kulturlyftet medverkande till Folk och kultur som kommer att äga rum i Munktellstaden i Eskilstuna. Munktellstaden är ett industriområde från förra sekelskiftet som under de senaste tio åren fått inrymma allt fler kulturarenor, museer, konsertlokaler, fritidsanläggningar och företagshotell.

– Det är en plats där vi ryms och där vi kan synas, tyckte Åsa Kratz om valet av ort och Linde Sjöstedt instämmer.

– Att hålla konventet i Stockholm var uteslutet, samtidigt måste man vara realistisk om hur stor uppslutning man får om det ligger för långt från huvudstaden. Eskilstuna ligger en timme från Stockholm men är en egen stad och Munktellområdet är en fantastisk miljö.

Konventet finansieras av organisationerna själva tillsammans med Kulturrådet, Eskilstuna kommun, Landstinget Sörmland och Postkodlotteriet.