Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturhus i Malmö kan få böta för flyktingar

EU-migranter protesterade i december i fjol framför Stadshuset i Malmö sedan de tvingats lämna sitt läger på Industrigatan. Snart måste de lämna kulturhuset Kontrapunkt också.
EU-migranter protesterade i december i fjol framför Stadshuset i Malmö sedan de tvingats lämna sitt läger på Industrigatan. Snart måste de lämna kulturhuset Kontrapunkt också. Other: TT

Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö hotas av ett vite på 500.000 kronor efter att ha upplåtit sängplatser åt flyktingar och EU-migranter en längre tid. Nu kan de tvingas stänga verksamheten.

Det är Stadsbyggnadskontoret i Malmö som uppmanar fastighetsägaren att upphöra med boendeverksamhet eftersom det saknas tillstånd. Kulturhuset Kontrapunkt har under en tid fungerat som tillfälligt härbärge för många av de EU-migranter som tidigare bodde i det rivna Sorgenfrilägret. Tidigare fick även många nyanlända flyktingar övernatta i lokalerna i brist på sängplatser hos kommunen och Migrationsverket, vilket DN tidigare skrivit om.

På Kontrapunkt är man besvikna på kommunens agerande.

– Vi har tagit ett ansvar där kommunerna inte har velat göra något, men i stället för att få stöd och resurser ska vi straffas, säger Johanna Nilsson som är aktiv på Kontrapunkt.

Hon efterlyser också nya regler så att ideella föreningar lättare kan hjälpa till när behovet av sängplatser uppstår akut.

– Det saknas former i lagen för den här typen av verksamhet. Tidigare var dialogen öppen, och vi fick undantag från brandskyddet när vi tog emot flyktingar. Malmö stad har nu slussat vidare flyktingarna, men vi tar hand om romerna på samma sätt. Malmö stad vill köra ut dem ur staden. Först vill de vräka dem och sen vägrar de att diskutera långsiktiga lösningar, säger Johanna Nilsson.

Karolina Skog (MP) är kommunalråd och ordförande för Stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Hon menar att boendet på Kontrapunkt nu är varaktigt och därför inte kan bli undantaget brandsäkerhetsreglerna på samma sätt som de tillfälliga flyktingboendena i höstas.

– Vi kan inte acceptera lösningar som är osäkra och riskerar människors liv, säger hon.

De boende riskerar att hamna på gatan, vad ska Kontrapunkt göra tycker du?

– Jag vet att de vill väl och jag ser att det civila samhället gjort jätteviktiga insatser, men man måste vara ödmjuk i vad det innebär att driva ett härbärge, man är skyldig att ta reda på reglerna för en verksamhet. Så de bör prata med sin hyresvärd och be honom komma in med ansökan om tillfälligt bygglov. Men först måste de stänga och tömma lokalen på sängar.

Det var i november förra året som Stadsbyggnadskontoret genom uppgifter i media fick kännedom om att Kontrapunkts lokaler, bland många andra, användes som boende. De gjorde då ett besök men kunde inte bedöma om verksamheten var "varaktig". Efter ett nytt besök i februari i år beslutade man att vidta åtgärder.

Anton Broberg Holm, som är handläggare för ärendet på Stadsbyggnadskontoret, säger att det finns en möjlighet att söka ett tillstånd för tillfälligt boende och att de är öppna för diskussion med fastighetsägaren. Han påpekar också att det är flera steg kvar i processen innan ett vite blir aktuellt.

– Vi har i ett första steg skickat ut information till fastighetsägaren om att verksamheten måste upphöra, säger han. Något beslut är inte fattat ännu, det kan bli aktuellt först om man inte följer vårt föreläggande, och det är politikerna som kan besluta om det.

På Kontrapunkt ger man inte mycket för kommunens uppmaningar att söka formellt tillstånd.

– De vill ha ett aktivt civilsamhälle, då måste det finnas möjlighet för frivilliga att hjälpa till. Det här hotet tvingar oss att stänga ner. Vi har inte råd att betala ett sånt här vite, säger Johanna Nilsson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.