Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturhuset Stadsteatern avslutar samarbete med teaterstjärna

Other: Marcus Ericsson/TT

Kulturhuset Stadsteatern avslutar samarbetet med en av landets stora teaterstjärnor.

Enligt flera källor har teaterledningen haft god kännedom om anklagelser om trakasserier, men beslutat att personen ska vara kvar eftersom han anses vara ”ett geni”.

På onsdagen lämnades också en ny anmälan mot en annan person om sexuella trakasserier in till ledningen.

Flera källor med insyn i verksamheten på Kulturhuset Stadsteatern berättar för DN att teaterstjärnans agerande diskuterades på ett ledningsmöte redan under våren. I ledningsgruppen sitter i dag 21 personer som är ansvariga för olika delar av verksamheten. Under mötet ska flera av cheferna ha ifrågasatt varför medarbetaren, som enligt flera uppgifter har en historia av att utsätta andra medarbetare på teatern för både kränkningar och sexuella trakasserier, trots det har fått nya uppdrag på teatern.

En majoritet av personerna var kritiska mot beslutet att låta mannen vara kvar, uppger källor, dels på grund av flera tidigare incidenter, dels på grund av uttalanden som medarbetaren gjort offentligt. Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern, ska enligt uppgifter ha varit den som lyft frågan om medarbetarens situation, efter att ha tagit emot intern kritik.

Enligt flera personer ska personens framtid på teatern ha försvarats av ledande personer på Kulturhuset Stadsteatern, i första hand av den konstnärliga ledaren Anna Takanen. Två av varandra oberoende källor berättar att hennes motargument i huvudsak handlade om mannens konstnärliga färdigheter och att han betraktas som ”ett geni”. Enligt en annan uppgiftslämnare ska även Benny Fredriksson ha gjort bedömningen att ledningen inte skulle göra sig av med personen utan i stället försöka "tala denne till rätta".

DN har begärt att få ta del av minnesanteckningarna från mötet i ledningsgruppen men Kulturhuset Stadsteatern har, med hänvisning till att dokumenten inte bedöms vara offentliga handlingar, sagt nej till att lämna ut dessa.

På onsdagen säger Anna Takanen till DN att mannen inte är aktuell för fler uppdrag på Kulturhuset Stadsteatern.

– Jag kan bekräfta det. Jag har lagt repertoar i ett och ett halvt år och tagit beslut om en produktion där mannen är med. I övrigt vill jag inte kommentera honom som medarbetare. Det handlar om integritet.

När togs beslutet?

– Han har inte varit planerad för fler uppdrag. Det finns inga fler tagna produktionsbeslut.

Beslutet gäller oavsett situation?

– Ja, det här är det sista han kommer att ha gjort här, i alla fall under min ledning.

Varför då?

– Det finns olika orsaker till det men jag vill inte gå in på dem. Utan du får prata vidare med Benny Fredriksson.

Enligt flera uppgifter så var medarbetaren uppe för diskussion i ledningsgruppen i våras.

– Jag har läst dina frågor. Jag kommer inte svara på fler frågor utan du får ta det med Benny Fredriksson.

Men jag har frågor till dig specifikt. Att du ska ha försvarat att medarbetaren fått uppdrag på teatern och uppgett att han är ”ett geni” och det därför ska accepteras att han får fortsatta uppdrag. Kan du kommentera det?

– Nej, det kan jag inte kommentera. Jag kommenterar inte ledningsgruppens arbete till pressen.

Benny Fredriksson svarar på DN:s frågor via mejl och skriver att han lyfte frågan för att personen ”uttryckt värderingar offentligt som inte stämmer överens varken med mina eller med verksamhetens”.

”Det föranledde mötet. Det fanns olika synpunkter och jag ville öppna frågan och jag lyssnade in”, skriver Benny Fredriksson.

Han berättar att kritiken mot medarbetaren gällde samarbetssvårigheter med medarbetare från olika avdelningar.

”Det fanns olika synpunkter på personens fortsatta uppdrag i ledningsgruppen. Min roll på mötet var att lyssna in”, skriver Benny Fredriksson.

Enligt uppgifter ska du ha försvarat beslutet att personen fått fortsatta uppdrag och argumenterat för att man i stället skulle ”tala denne till rätta”.

”Det stämmer inte”, skriver Benny Fredriksson, som också bekräftar att personen inte har fler arbetsuppgifter på teatern.

Flera personer, både skådespelare och scenteknisk personal, vittnar för DN att de utsatts för trakasserier på Kulturhuset Stadsteatern. Problemet är inte begränsat till den ovan nämnda medarbetaren men han ska ha legat bakom flera incidenter. En rad medarbetare har bett om att inte behöva jobba nära mannen och enligt flera uppgiftslämnare ska hr-avdelningen vid flera tillfällen ha påtalat problemen för den högsta teaterledningen.

– Som du förstår kan vi omöjligt kommentera hur vi arbetar kring enskilda individer, anställda eller uppdragstagare. Vi kommunicerar ingenting kring det, säger Lena Joelsson, hr-chef.

En kvinna som arbetade på teatern när hon var 19 år berättar att den manliga medarbetaren gjorde flera närmanden. En dag kallade mannen ned henne till sitt rum och stängde dörren.

– Han, som var betydligt äldre än mig, kommenterade mitt utseende och gav mig komplimanger. När vi skulle skiljas åt kramade han mig och började ta på min midja och ner mot svanken och höfterna på ett sexuellt sätt. Jag kände att han ville ta på mig. Jag tog mig loss och gick därifrån, och kände att det var obehagligt. Det kändes vedervärdigt, säger kvinnan till DN.

Medarbetaren fortsatte att höra av sig till henne men kvinnan avvisade mannens inviter. Hon slutade en kort tid senare på teatern och anmälde aldrig händelsen till ledningen.

– Jag ville inte hamna i osämja med någon i den positionen med tanke på mina framtidsdrömmar inom teatern. Jag förstod just då inte vilka gränser man var tvungen att sätta i den här branschen, säger kvinnan.

Svenska Dagbladet rapporterade tidigare i veckan att tidningen tagit del av totalt nio vittnesmål om händelser där kvinnor dock gått till chefer med anklagelser mot skådespelare och regissörer vid teatern. Enligt tidningen har fem av händelserna inträffat de senaste tre åren. Samtliga ska ha slutat med att männen fick vara kvar samtidigt som kvinnorna slutat.

Enligt Kulturhuset Stadsteaterns egna rapporter har åtta misstänka fall av sexuella trakasserier inträffat sedan 2014. Sex av fallen rör den egna personalen, varav tre fall den konstnärliga personalen.

På onsdagen inkom dock ytterligare en anmälan om sexuella trakasserier, den första sedan skådespelaruppropet, uppger Benny Fredriksson för DN. Anmälan avser inte den person som nämnts tidigare i denna artikel.

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är ordförande i styrelsen för Kulturhuset Stadsteatern. Han ringde, med anledning av SvD:s uppgifter, häromdagen till Benny Fredriksson.

– Det är inte acceptabelt att det ser ut på det här sättet. Det är saker vi måste ta på allvar och se till att vi skapar en bättre miljö. Huvudmålet att sådant här inte händer. Jag uppfattar att jag och Benny Fredriksson har en samsyn kring det, säger Roger Mogert till DN.

Har du förtroende för den ledning som i dag styr Kulturhuset Stadsteatern?

– Ja, det har jag. I dagsläget finns det inget som tyder på något annat än att vi har en kompetent ledning för våra institutioner.

Benny Fredriksson skriver till DN att samtalet med Roger Mogert var ”bra” och att resultatet är att man på ett styrelsemöte nästa vecka ska presentera vilka åtgärder Kulturhuset Stadsteatern har vidtagit och vad man ska göra framöver.

”Den senaste tidens rapportering om trakasserier och kränkningar har varit en väckarklocka för mig. Jag har förstås varit medveten om att det har funnits och finns en patriarkal struktur i vår bransch. Jag har agerat i de fall jag nåtts av uppgifter eller anmälningar om olika trakasserier”, skriver Benny Fredriksson och fortsätter:

”Men jag har först den senaste veckan insett hur extremt allvarligt och utbrett problemet med sexuella trakasserier är, vilket verkligen berört mig och fått mig att tänka på nya sätt. Nu när vi hör alla vittnesmål från andra yrkesgrupper är det uppenbart för mig att det här gäller inte bara vår verksamhet utan samhället i sin helhet”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.