Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt

Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt. Foto: Kerstin Carlsson

Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt i två fall. Sju vittnen kallas till rättegången, uppger kammaråklagare Christina Voigt. Mannen nekar till samtliga anklagelser.

Mannen, som hela tiden har nekat till brott, står misstänkt för våldtäkt i två fall begångna mot en kvinna i Stockholm. Händelserna ska enligt åtalet ha inträffat mellan oktober och december 2011 och ägt rum på samma adress.

Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta personen och ett flertal vittnen. Kammaråklagare Christina Voigt kommer att kalla sammanlagt sju vittnen till rättegången i Stockholms tingsrätt. Teknisk bevisning saknas, uppger hon för DN.

– Jag tycker att det finns tillräckligt bra bevisning för att väcka åtal. Det är ett flertal vittnen som ger starkt stöd åt den målsägandes berättelse, säger Christina Voigt och fortsätter:

– Det är alltid lite uppförsbacke när det rör sig om äldre händelser. Men enligt min bedömning i det här fallet är bevisningen tillräckligt stark för ett åtal.

I stämningsansökan mot Kulturprofilen, där sammanlagt sju vittnen förekommer, beskrivs detaljerat sexuella övergrepp som Kulturprofilen ska ha utsatt kvinnan för ”med våld”, bland annat ett tillfälle där han ”otillbörligen utnyttjat att hon på grund av sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd”.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder den målsägande kvinnan, skriver i ett sms till DN:

– Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer att biträda åtalet och vi kommer även att föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt.

Ett av de sju vittnen som ska kallas till tingsrättsförhandlingarna är psykiatriker. Han betonar för DN att hans vittnesmål är möjligt genom att målsäganden uttryckligen bett honom att uttala sig.

– Min tidigare patient har gett sitt medgivande till att jag delger det som finns att säga om vad hon uppgivit om händelsen. Jag blev förhörd av polisen för några månader sedan efter att hon önskat att jag skulle vittna, säger han till DN.

Vad tänker du kring din medverkan i den kommande rättegången?

– Det är en känslig uppgift när man som läkare har haft en människas stora förtroenden att behöva göra dem offentliga. Men hon har som sagt givit sitt medgivande och då kan jag inte säga nej och jag kommer bara vittna om precis det jag kan memorera från de samtal om händelsen jag och kvinnan hade och vad jag har skrivit i mina journalanteckningar, betonar psykiatrikern.

Enligt kammaråklagare Christina Voigt har den misstänkta mannen varit samarbetsvillig under förundersökningen, och inställt sig till samtliga förhör. Mannens advokat Björn Hurtig säger till DN: 

– Han reagerar med stor bestörtning och uppgivenhet. Bestörtning därför att han hävdar att han är totalt oskyldig, och det är fruktansvärt att bli åtalad för gärningar man anser sig vara oskyldig till. En uppgivenhet, eftersom det här är vad han varit rädd för, säger Björn Hurtig.

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp 

Förundersökningen mot Kulturprofilen inleddes i december. Utredningen startades efter att minst åtta kvinnor polisanmält honom för olika typer av sexualbrott.

Sedan tidigare har sju ärenden avskrivits. Åklagaren motiverade de besluten, som togs i mitten av mars, dels med att flera av händelserna hunnit preskriberas, dels med att det i vissa fall inte gått att bevisa vad som har hänt.

Det var i en granskning av DN:s Matilda Gustavsson, publicerad i november förra året, som anklagelserna mot mannen först blev kända. 18 kvinnor anklagade då Kulturprofilen för sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.

En av kvinnorna som trädde fram med sitt namn och vittnade var författaren Elise Karlsson. Att det ska väckas åtal mot Kulturprofilen tycker hon är  bra.

– Inte minst i ljuset av att det har kommit en viss backlash mot metoorörelsen; det här visar tydligt att det inte bara handlar om medier och ”mediedrev”, som en del kallar det, utan att det finns verkliga rättsfall i bakgrunden. Även om de inte har kommit till rätten tidigare eftersom det har funnits en kultur av tystnad.

Elise Karlsson säger att hon är väldigt imponerad av att det har hänt så pass mycket i utvecklingen av fallet Kulturprofilen.

– Rädslan hos oss alla var att vittna och att det sedan skulle dö ut. Att det därmed skulle vara vi som blev brännmärkta. Men det har känts otroligt viktigt att det har skett, inte bara med rättsfallet utan även det som hänt med Akademien. 

Även författaren Gabriella Håkansson, som också vittnade i DN:s granskning, säger att beskedet är efterlängtat.

– Men jag är inte alls överraskad utan har väntat mig det här beskedet – förundersökningen har ju pågått i månader. Kvinnan som är målsägande är värd all beundran, hon måste ha blivit rädd av hur stor medial sak det blivit och vetat att samma sak skulle drabba henne om åtal väcktes, säger Gabriella Håkansson.

Vad betyder detta åtalsbeslut för dig som en av dem som vittnat mot Kulturprofilen?

– Allting har ju syftat just till detta: Att det blir en ordentlig rättslig prövning. Rapporteringen kring Kulturprofilen har av somliga kritiserats för att ha varit ett drev som drivits av medierna och de har ifrågasatt varför vi har gått ut i medierna och berättat. Men nu får vi den juridiska prövningen som alla har väntat på och jag hoppas naturligtvis på en fällande dom.

Vad tror du är sannolikheten för det?

– I skenet av metoouppropet så är åklagarmyndigheten säkert försiktig. Ett åtalsbeslut tas inte lättvindigt och att man nu har valt att ta det tyder på att man har en oerhört stark bevisning.

Håkansson menar att Svenska Akademiens agerande kring anklagelserna mot Kulturprofilen har haft en avskräckande effekt.

– I Akademien finns det ledamöter med makt och stora kontaktnät som håller Kulturprofilen om ryggen och det gör fortfarande att kvinnor i kulturbranschen inte vågar gå ut och berätta. 

Enligt kammaråklagare Christina Voigt väntas rättegången i fallet mot Kulturprofilen starta tidigast efter sommaren.

Läs mer: Ekobrottsmyndigheten leder förundersökning mot Klubben 

Läs mer: Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ned

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.