Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturprofilen får behålla sin medalj

Other: Anders Wiklund/TT

Enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommer det förmodligen inte gå att dra tillbaka den kungliga utmärkelse som hon 2015 delade ut till den så kallade kulturprofilen.

– Jag gav utryck för en vilja att inte bidra till en status som kan utnyttjas av människor med makt, och som på olika sätt utsätter kvinnor för övergrepp. Det kommer sannolikt inte att gå att ta tillbaka några medaljer, säger hon till TT.

Alice Bah Kuhnke: ”Det är sorgligt och beklagligt att han fått den” 

Konstaterandet kommer sedan kulturministern i förra veckan uppgav att hon ville undersöka om utmärkelsen gick att dra tillbaka.

Hon anser att det var kraftfullt och resolut av Svenska Akademien att bryta med den utpekade mannen och att dra in sitt ekonomiska stöd till hans verksamhet.

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

Kulturprofilen, med nära band till flera ledamöter i Akademien, anklagas för att i årtionden ha antastat, trakasserat, våldtagit och hotat kvinnor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.