Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturprofilen: ”Jag har inte lust att svara”

01:26. Kulturprofilen har i 30 år drivit Klubben, centrum för svensk finkultur. Nu vittnar 18 kvinnor om att han utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

18 kvinnor anklagar Kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. DN har sökt Kulturprofilen som inte vill svara på frågor.

Upprepade gånger har jag sökt Kulturprofilen. I vårt enda telefonsamtal bad jag om en intervju som rörde ”kritik som riktats mot dig och Klubben”.

– Det har jag ingen kommentar på.

Men jag tänker att det är bäst om vi kan prata, så kan du höra exakt vad det gäller.

– Men. Jag kan tänka mig.

Vad är det du kan tänka dig?

– Men, snälla, jag har inte lust att svara på de här frågorna. Och jag beklagar att du ska skriva om sådana saker. Jag trodde att du var en bättre journalist, sa Kulturprofilen och lade på luren.

Jag skickade ytterligare fem intervjuförfrågningar, som lyfte fram att kritiken var allvarlig och rörde sådant som ”kommit fram i samband med Metoo”. Vikten av att han fick komma till tals betonades flera gånger.

Kulturprofilen avvisade varje förfrågan, eftersom att han inte först kunde få se materialet skriftligt – då det strider mot hur DN normalt gör granskande intervjuer som rör känsliga uppgifter. Men vid en sista sms-kontakt förnekade Kulturprofilen alla eventuella anklagelser: ”Jag har inte gjort nånting!!!”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.