Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturprofilens advokat: ”Hela hans liv har slagits i spillror”

Björn Hurtig, advokat.
Björn Hurtig, advokat.

För första gången ger Kulturprofilen sin syn på anklagelserna om sexuella övergrepp och trakasserier. Genom sin advokat, Björn Hurtig, meddelar mannen att han tillbakavisar samtliga anklagelser.

– Han har inte flytt någonstans, eftersom han inte har något att fly ifrån, säger Björn Hurtig till DN.

I slutet av november‬ publicerades DN:s granskning där 18 kvinnor berättade att Kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien, ska ha utsatt dem för övergrepp, däribland flera fall av sexuella trakasserier och våldtäkt.

Kvinnorna, varav flera gick ut öppet med namn, berättade bland annat att Kulturprofilen ska ha tafsat på dem i underlivet, att han tvingat till sig sex och flera gånger varit sexuellt våldsam.

Händelserna ska ha inträffat mellan år 1996 och 2017, men enligt flera personer ska liknande händelser ha inträffat sedan början av 1980-talet.

Läs mer: 18 kvinnor anklagar Kulturprofilen för övergrepp 

Enligt uppgifter till DN har minst åtta kvinnor polisanmält Kulturprofilen och i december meddelade kammaråklagare Christina Voigt att hon leder förundersökningen mot mannen.

DN har gjort ett flertal försök att nå Kulturprofilen, samt hans hustru som är ledamot i Svenska Akademien. Först under inledningen av mars svarade han på ett sms, efter att vi ställt frågor om Klubben och brottsanklagelserna:

”Jag har inte någon kommentar rörande påståenden kring Klubben, och alla frågor kring åklagarledd utredning kan ställas till advokat Björn Hurtig”, skriver Kulturprofilen i ett sms. 

Läs mer: Åtta polisanmälningar mot Kulturprofilen 

Björn Hurtig är en välkänd advokat, som tidigare arbetat med en rad uppmärksammade fall, däribland kirurgen Paolo Macchiarini, Wikileaksgrundaren Julian Assange och barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

Hurtig berättar att han kopplades in som företrädare för Kulturprofilen för ”ett tag sedan”. 

18 kvinnor berättade i DN att mannen utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier. Hur ser din klient på anklagelserna?

– Han är bedrövad över påståendena, men han förnekar dem, säger Björn Hurtig.

Han nekar till samtliga anklagelser?

– Ja, absolut.

I ett uppföljande samtal frågar DN Björn Hurtig om Kulturprofilen menar att kvinnorna ljuger.

– Det får du mig aldrig att säga. Han tillbakavisar anklagelserna. Varför folk säger saker som de gör får stå för dem. Vi påstår ingenting, vi säger bara att han tillbakavisar anklagelserna. 

Läs mer: Per Wästberg bekräftar att han känt till anklagelserna mot Kulturprofilen 

Kort efter DN:s första avslöjande i november bröt Svenska Akademien allt samarbete med Klubben, som man stöttat ekonomiskt. Under en spontan presskonferens utanför Börshuset berättade ständiga sekreteraren Sara Danius att mannen utsatt ledamöter, anhöriga till ledamöter och kanslipersonal för ”oönskad intimitet”. 

– Vi har samma inställning här, så klart. Det är svårt att veta vem i Svenska Akademien som påstått det, och oavsett är Svenska Akademien bara ett samlingsnamn. Alla former av oönskade kontakter på det sätt som påstås tillbakavisas av honom. Där nekar han i sten, säger Björn Hurtig.

Hur ser ni på förundersökningarna?

– Där är det inte 18 kvinnor som anklagar honom. Det är ett betydligt mindre antal. I de delar jag tagit del av uppgifter tycker jag att det känns ganska svagt. Jag tror och hoppas att åklagaren känner på samma sätt. Mitt stalltips är att man lägger ned det.

Varför uppfattar ni det som svagt?

– Det är fråga om uppgifter långt tillbaka i tiden och av ganska vag karaktär i det vi hittills fått ta del av.

Har han dykt upp till förhör?

– Självklart. Vi finner ingen anledning till att hålla oss undan på något sätt, eftersom vi inte tycker att han har begått några fel, utan vill få den här saken ur världen så fort som möjligt.

Enligt uppgifter till DN ska han och hans hustru ha flytt landet efter anklagelserna.

– Det stämmer inte. Han har inte flytt någonstans, eftersom han inte har något att fly ifrån. Däremot kan han kanske ha rest, men han har ju inställt sig till förhör. I den mån som man har velat få kontakt med honom så har man fått det, via vanlig post och via mejl. 

Läs mer: Kulturprofilen läckte Nobelpristagare i förväg, enligt vittnen 

Under senhösten beställde Svenska Akademien också en advokatutredning för att bland annat kartlägga respektive ledamots koppling till Kulturprofilen. Utredningen beräknades pågå minst tre månader och är fortfarande i gång, meddelade advokatbyrån Hammarskiöld & Co. tidigare i veckan.

– Jag har inga synpunkter på detta, så länge inte en enskild advokatbyrå som sysslar med affärsjuridik försöker syssla med någon brottsutredning som egentligen borde handläggas av polisen. Men om de kartlägger andra saker av lite mer politisk karaktär har jag inga synpunkter på det. Vi får se vad de kommer fram till, säger Björn Hurtig.

Hur har han påverkats av anklagelserna?

– Han har mått mycket dåligt förstås. Hela hans liv har mer eller mindre slagits i spillror av det här, vilket han är inte ensam om att uppleva under efterdyningarna till den här metookampanjen.

– Det är väldigt många som blivit anklagade i den här kampanjen och väldigt få som man gått vidare med ordentligt. För de där det ligger på anklagelsenivå mår många så klart mycket dåligt, särskilt om man är en offentlig person som blir granskad i media, det blir ett extra tungt lass att bära.

Vad anser han om den medierapportering som varit?

– Han tycker så klart illa om det, eftersom det bidragit till att slå hela hans värld i spillror. Klubben har varit hans levebröd och stora passion i livet, och nu är stora delar av det slagit i spillror. Om han tycker medierapporteringen varit ensidig eller inte, det kan jag inte svara på. Men den har slagit hårt mot honom.

Vi har försökt kontakta honom ett flertal gånger. Vill han inte ställa upp på en intervju?

– Nej, när det gäller förundersökningen som pågår så hänvisar han till mig, helt enkelt därför att han mår så dåligt av det här. Jag kan bara redovisa att han tillbakavisar de här anklagelserna med kraft. Och blir det en rättegång ska vi strida för hans oskuld med kraft, så klart. Men vi är långt från där ännu, jag hoppas och tror att det inte kommer gå dit.

Läs mer: Sara Danius fick ”skamligt förslag” från Kulturprofilen 

Kammaråklagare Christina Voigt hänvisar till sekretess och vill inte kommentera utredningsläget, eller hur många fall som fortfarande utreds.

– Det är fortfarande förundersökningssekretess, säger Christina Voigt.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde för fyra målsägande i målet, skriver till DN att hon avvaktar att kommentera:

”Som målsägandebiträde i målet vill jag hänvisa till den förundersökningssekretess som rådet. Jag avser inte i nuläget kommentera min kollega Björn Hurtigs intervju”, skriver Massi Fritz.

Detta har hänt

21/11: 18 kvinnor vittnar i DN om att Kulturprofilen utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier.

23/11: Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vill ta tillbaka den kungliga orden som tidigare gått till Kulturprofilen – men det bedöms inte vara möjligt. Akademiledamoten Per Wästberg hade nominerat mannen.

23/11: Svenska Akademien beslutar att bryta allt samarbete med Klubben.  En extern utredning om kopplingarna inleds.

28/11: Professor emeritus Claes Sandgren skriver på DN Debatt att Horace Engdahl och Peter Englund bör lämna Svenska Akademien. De båda tillbakavisar kravet.

1/12: DN avslöjar att akademiledamöterna Horace Engdahl och Per Wästberg, samt ytterligare fyra personer, föreslagit att Kulturprofilen skulle få statlig konstnärslön.

4/12: DN avslöjar att Kulturprofilen spridit uppgifter om Nobelpristagaren i litteratur. ”Den jäveln”, säger Peter Englund och skyller läckan på mannens hustru som är ledamot.

10/12: Ständiga sekreteraren Sara Danius säger i en intervju med SvD att hon själv blev ”föremål för ett skamligt förslag” från Kulturprofilen. Akademien meddelar att man bytt lås till lägenheten i Paris. 

12/12: Minst åtta kvinnor har polisanmält Kulturprofilen och en åklagarledd förundersökning inleds.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.