Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturprofilens advokat: ”Svårt att stå upprätt när en lavin kommer”

Björn Hurtig, advokat.
Björn Hurtig, advokat. Foto: Jessica Gow / TT

Kulturprofilen har känt kvinnan som anmält honom för våldtäkt, uppger hans advokat Björn Hurtig. Han dömer ut åtalet och är övertygad att mannen frias. 

”Jag tycker redan nu att uppgifterna spretar, och det är händelser som ligger långt tillbaka i tiden”, säger Hurtig till DN.

På tisdagen kom beskedet att Kulturprofilen åtalas för våldtäkt i två fall. Övergreppen hävdas ha ägt rum i Stockholm för snart sju år sedan. 

Advokat Björn Hurtig, som kopplades in som mannens juridiska företrädare i vintras, berättar att han varit i kontakt med Kulturprofilen efter åtalsbeskedet. Mannen nekar bestämt till samtliga anklagelser som har riktats mot honom.

– Han reagerar med stor bestörtning och uppgivenhet. Bestörtning därför att han hävdar att han är totalt oskyldig, och det är fruktansvärt att bli åtalad för gärningar man anser sig vara oskyldig till. En uppgivenhet, eftersom det här är vad han varit rädd för, säger Björn Hurtig och utvecklar:

– Han har varit rädd för att man inte ska kunna stå emot det här enorma medietrycket som varit. Han har varit en följetong i medierna, hos DN bland annat, och det har inte bara handlat om honom, utan om hans fru och Svenska Akademien. Det är svårt att stå upprätt när en lavin kommer.

Läs mer: Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt 

Björn Hurtig berättar att mannen har känt den målsägande kvinnan, men vill inte kommentera huruvida de har haft en relation. Hurtig anser sig samtidigt vara övertygad om att domstolsprocessen kommer att visa att anklagelserna inte borde ha räckt fram till ett åtal, och menar att bevisläget är svagt. 

– Det finns inga direkta vittnesiakttagelser, och det här bygger i mångt och mycket på vad målsägande och andra människor i hennes närhet har sagt. Jag tycker redan nu att uppgifterna spretar, och det är händelser som ligger långt tillbaka i tiden, säger Björn Hurtig.

– Jag tycker det påminner en del om Martin Timell-fallet, där han friades. Det är samma frågor som ställs nu. Även där tyckte åklagaren att bevisningen var robust, men i domstol ska det ställas bortom rimliga och rationella tvivel att den anklagade är skyldig. 

Björn Wiman: Åtalet är en upprättelse för kvinnorna 

Efter att Svenska Akademien överlämnat sin advokatutredning, där man kartlagt kopplingarna till Kulturprofilen startade också Ekobrottsmyndigheten mot Klubben, den kulturscen som mannen äger tillsammans med akademiledamoten Katarina Frostenson. 

Björn Hurtig säger att mannen även i det ärendet nekar till samtliga anklagelser, och han berättar att man hittills inte har kallats till förhör.

– Vi har varit behjälpliga även där. Vi döljer ingenting utan försöker hjälpa till. Vi vet inte exakt vad man påstår i det ärendet, om man nu påstår någonting, säger Björn Hurtig. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.