Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturradet-forandrar-forutsattningarna-for-kulturlivet-fundamentalt/

KULTUR

Kulturrådet: ”Förändrar förutsättningarna för kulturlivet fundamentalt”

Kulturrådets nya generaldirektör Kajsa Ravin.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulturrådet har aktiverat sin krisledning för att hantera effekterna av spridningen för det nya coronaviruset.

– Det här förändrar förutsättningarna för kulturlivet fundamentalt under det kommande året, säger generaldirektör Kajsa Ravin.

Kajsa Ravin tillträdde som generaldirektör för Kulturrådet i måndags. Hon har direkt fått hantera frågan kring hur kulturverksamheter runt om i landet drabbas på grund av coronaviruset, samt de nya restriktioner för publika sammankomster som har införts.

– Vår krisledning är aktiverad och vår krisledningsgrupp är utökad med samtliga enhetschefer. Vi följer läget, dels kring hur våra egna medarbetare ska agera, dels hur de ändrade förutsättningarna för kulturlivet påverkar alla de organisationer och verksamheter som vi ger stöd. Många av dem får nu kraftigt förändrade förutsättningar.

Redan innan regeringen tog beslutet kring restriktioner på 500 personer för allmänna sammankomster har flera bidragsmottagare hört av sig till Kulturrådet för svar på hur deras bidrag kan påverkas. Myndigheten har startat ett arbete för att försöka hitta former för hur kommunikationen och uppföljningsarbetet ska se ut framöver.

– Jag är helt säker på att den här frågan kommer att följa oss under lång tid. Det här förändrar förutsättningarna för kulturlivet fundamentalt under det kommande året. Även om den tillfälliga lagstiftningen och regelverket förändras behöver inte det betyda att människors beteende förändras.

Hur hårt kommer det här att drabba kulturverksamheterna?

– Alla som är beroende av sina intäkter kommer att påverkas. Det gäller inte bara de stora institutionerna, utan även de mindre verksamheterna. Inom kulturlivet handlar det ofta inte om så stora pengar, men om verksamheternas intäkter inte växlas upp så kan det drabba dem väldigt snabbt. Då kan de få svårt att genomföra sin verksamhet det kommande året.

Kommer kultursektorn att klara av det här, eller kommer vi få se institutioner eller verksamheter som tvingas lägga ned?

– De med offentliga ägare är en sak. Den ideella sektorn är också stark och seg, och van att arbeta under tuffa förutsättningar. Jag törs inte uttala mig om vilka effekterna kan bli, men vi måste följa det här noga. Det är en del av vår demokrati och en otroligt viktig del att säkerställa.

Läs mer: Så påverkas kulturen av regeringens nya beslut