Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturskapare-far-statliga-bidrag-trots-miljonintakter/

Kultur

Kulturskapare får statliga bidrag trots miljonintäkter

Minst tre framgångsrika kulturskapare får statlig inkomstgaranti, så kallad konstnärslön, trots att de har god ekonomi och drar hem stora summor genom företag. Det enligt en granskning av SVT Kulturnyheterna, som visar hur lätt det är att runda reglerna.

Systemet med statlig inkomstgaranti för konstnärer har successivt avvecklats under 2010-talet, och numera utses inga nya innehavare av inkomstgaranti. Men de som tidigare beviljats bidraget får fram till dess att de avlider ta del av pengarna, såvida inte synnerliga skäl talar emot. 

Ett skäl att stoppa utbetalningarna kan vara att kulturskaparnas årliga inkomst överstiger den högsta tillåtna nivån. En granskning av SVT Kulturnyheterna visar dock att minst tre personer som omfattas av systemet fortsatt att få pengar, trots att de kan försörja sig själva. Två av personerna driver aktiebolag med miljontillgångar, samtidigt som en tredje  fakturerar genom en anhörigs företag. 

Ett av de fall som SVT Kulturnyheterna tar upp är en kulturentreprenör, som gjort en vinst på i genomsnitt 1,6 miljoner per år i sitt företag enligt de senaste fem årsredovisningarna. Personen fick samtidigt, åtminstone år 2019, maxbeloppet från den statliga inkomstgarantin för konstnärer – 19.000 kronor i månaden. Men kulturentreprenören anser inte att denne har gjort något fel.

– Jag har aldrig hört att det skulle vara till de behövande, utan sett det som en belöning för en kulturell gärning, säger entreprenören till SVT Kulturnyheterna. 

Kammarkollegiet är myndigheten som varje år bedömer vem som är i behov av statlig inkomstgaranti och hur mycket pengar personen ska få. Ekonomichefen Martin Sundelius uppger för SVT Kulturnyheterna att man inte gör kontroller av bolagstillgångar eller privat förmögenhet. I stället bygger bedömningen på individens taxerade inkomst – och där framkommer inte huruvida personer har stora intäkter genom ett företag.

Kammarkollegiet pressavdelning skriver i ett mejl till DN att det högsta belopp som årligen kan betalas ut från inkomstgarantin är fem prisbasbelopp, vilket under 2020 innebär 236.500 kronor per år. ”Beloppet minskas med andra inkomster som konstnären har haft under det senaste beskattningsåret, vilket innebär att garantin helt faller bort om konstnären har haft en egen inkomst på 299.567 kronor eller mer”‚ skriver pressavdelningen. 

SVT Kulturnyheterna rapporterar att två av de personer man omnämner under tiden för granskningen meddelat Kammarkollegiet att de inte längre har behov av statlig inkomstgaranti.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt