Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturskapare-i-upprop-for-nya-upphovsrattsregler/

Kultur

Kulturskapare i upprop för nya upphovsrättsregler

Det nya direktivet måste godkännas formellt EU-parlamentet före EU-valet i maj. Foto: Henrik Montgomery/TT

23 svenska organisationer samlas nu i ett stort upprop, kallat #kulturskaparuppropet. De uppmanar ansvariga politiker att ställa sig bakom det nya upphovsrättsdirektiv som EU-parlamentet röstar om i mars.

Rätta artikel

Bland de undertecknande organisationerna, som tillsammans representerar fler än 150.000 upphovspersoner och utövande konstnärer i Sverige, återfinns bland andra Klys, Sami, Författarförbundet, Stim och Skap.

Läs mer: EU-uppgörelse nådd om upphovsrätten 

”Även om det direktivförslag som nu ligger på bordet är en kompromiss, utgör det ett viktigt steg framåt för konstens och kulturens ställning i Europa. Faller direktivet nu kommer det att dröja mycket lång tid innan nästa chans ges. Vi kulturskapare har inte den tiden”, skriver organisationerna i uppropet.

Upphovsrättsdirektivet har varit omdebatterat. Kritiker har uttryckt att det begränsar yttrandefriheten på nätet, medan förespråkare ser det föreslagna reglementet som ett måste för att trygga ersättningen till kreatörer och upphovsrättsinnehavare.

”Direktivet ger förutsättningar för att de värden som konst och kultur genererar på nätet i högre grad än i dag tillfaller dem som skapat den. En sådan värdeöverföring är en förutsättning för nyskapande, konstnärlig kvalitet och mångfald i det framtida konst- och kulturutbudet på nätet”‚ skriver organisationerna i uppropet.

Linus Larsson: ”Grundläggande frågor för internet står på spel” 

I februari sade EU:s medlemsländer, däribland Sveriges regering, ja till ett kompromissförslag om upphovsrätten. Men den föreslagna förändringen har kritiserats av svenska EU-parlamentariker som meddelat att de kommer att rösta nej, bland annat av Fredrick Federley (C).

– Det är ingen som är emot upphovsrätt och att skapare ska få rättvist betalt för sina produkter. Men när kulturuppropet går så hårt i försvar för artikel 11 och artikel 13, som på riktigt förstör internet som vi känner det idag, skjuter de sig själva i foten, säger Federley i en kommentar efter att kulturskaparnas upprop publicerats.

– Jag röstar gärna för upphovsrättsdirektivet, men då måste förslagen kring länkskatt och uppladdningsfilter försvinna eller kraftigt skrivas om. Dessa kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det gör internet till kabel-tv, säger Fredrick Federley.