Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 02:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kulturutskottet-positivt-till-nya-tv-skatten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kulturutskottet positivt till nya tv-skatten

Foto: TT

Riksdagens kulturutskott ställer sig positiva till regeringens förslag om den nya radio- och tv-skatten – men går inte med på att förlänga perioden för sändningstillståndet.

– Jag tror att det är viktigt med långa sändningstillståndsperioder av oberoendeskäl, säger Hanna Stjärne, vd för SVT.

Förslaget om den särskilda tv-avgiften har behandlats i kammaren och kulturutskottet ställer sig positiva till det. 

Förslaget, som regeringen lade fram i somras, innebär att alla som är över 18 och har en beskattningsbar inkomst ska betala avgiften oavsett om man har en tv eller inte – med start den 1 januari 2019.  

Avgiften kommer att bestå av en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak, som föreslås ligga på 1.300 kronor per person och år, enligt förslaget. 

De som har en lägre inkomst än 13.600 kronor per månad får betala en reducerad avgift. 

Sverigedemokraterna är det enda partiet som motsätter sig detta och menar att en ”sådan lösning inte kan komma på plats innan en reform har genomförts för att stärka public servicesystemets saklighet och opartiskhet”.

Kulturutskottet släpper dock fram förslaget – med en ändring som gäller längden för sändningstillståndsperioden. 

I dag är perioden sex år. Regeringen föreslår att det första tillståndsperioden som ges under det nya systemet år 2020 ska vara i tio år. Därefter ska perioderna vara åtta år. 

Utskottet motsätter sig dock detta och menar att ”i ett snabbt föränderligt medielandskap är en tillståndsperiod på tio år alltför lång”.

Hanne Stjärne, vd för SVT, anser att det är viktigt med längre tillståndsperioder av oberoendeskäl. 

– Alla partier är överens om att det behövs ett längre. De föreslår åtta år på sikt och nu har man chansen att inleda det med en tioårig period. Den tycker jag man borde ta, säger Hanna Stjärne.

Varför är det viktigt med en längre tillståndsperiod? 

– Man måste fråga sig hur ofta politiken ska vara djupt inne i public service, säger Hanna Stjärne och tillägger: 

– I stort sett tycker jag att den nya finansieringen är bra. Det är också viktigt att man konstaterar att public service är en demokratisk kollektiv nyttighet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vänder sig emot utskottets förslag om ändring. Partierna menar att en period på sex år inte skulle stärka programföretagens oberoende och anser företagens förutsättningar till långsiktig planering fördröjs.

Beslut fattas på onsdag den 14 november. 

Läs mer: 

Nya tv-avgiften ska betalas via skattsedeln

Tv-avgiften skrotas och blir en skatt 

Martin Jönsson: Avskaffad tv-licens? Lättare sagt än gjort 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.