Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kungen: ”Det går ju att flytta på Nobel Center”

Striden kring det planerade Nobel Center på Blasieholmen rasar i Stockholm. Och nu kommer en åsikt från allra högsta ort:

– Det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden, säger kung Carl XVI Gustaf.

”Kung Carl, den unga hjälte, han stod i rök och damm”, skaldade Esaias Tegnér 1818. Men nu är det försommar 2016, fred råder i landet och det som kung Carl Gustaf och drottning Silvia ska ut i är bara lite byggdamm. De är på en visningsrunda på Nationalmuseum i Stockholm för att se hur den pågående renoveringen fortlöper. För vem vill inte se vad som pågår inuti det stora vita paketet mittemot Slottet?

Efter rundan, på den plats där arkitekten David Chipperfield ritat in det omdiskuterade Nobel Center ska kungaparet ge sin syn på jätteprojektet på Blasieholmen.

Men först promenerar sällskapet i väg över plankorna och får höra om husets nya klimatanläggning och utställningstekniska finesser. Tidigare kunde Nationalmuseum bara visa fyra procent av sina samlingar, efter restaureringen kommer det att bli ungefär åtta procent. Men det är ett tag kvar: först den 4 oktober 2018 planeras invigningen.

– Mitt i veckan när Nobelprisen tillkännages, konstaterar kungen och skapar en viss ajaj-stämning. Det hade ingen riktigt tänkt på.

När vi bytt om går kungen och drottningen till den plats som så många bråkar om just nu – tomten på Blasieholmen där Nobel Center fått grönt ljus av stadens politikermajoritet.

– Nobel är ett namn som vi vill värna om, självklart, säger kungen. Vi vill bevara och öka dess värde. Och de som gör detta har ett vällovligt syfte, men att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd. Och det är väldigt tråkigt att det har blivit en så animerad debatt.

Läs också: "Han är hundra år för sent ute"

Både kungen och drottningen är positiva till att man tar privata initiativ för att hedra Nobels minne, men har en del synpunkter på det som planeras på Blasieholmen.

Vi rör oss mot det gamla Kungliga Tullhuset.

– Det här huset representerar sin tid och kontakten med andra länder. Det handlar om Sveriges goda handelsförbindelser med resten av Europa och även långt över världshaven. Byggnaden var en central punkt i hela staden. Så det är en väldigt fin miljö.

Men Tullhuset ska rivas enligt den nya detaljplanen?

– Eller flyttas, flikar drottning Silvia in.

– Nej, det går inte, säger kungen bestämt. Det går inte att flytta. Poängen är att huset ligger där det ligger.

– Och titta, här kunde ju bli den finaste restaurang. Det är en fantastisk plats. Och med en park framför.

Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym.

Men får Nobel Center plats då?

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det.

Har Nobelstiftelsen varit i kontakt med kungen om det här?

– Ja, jag är ganska nära insatt i det här projektet sedan lång tid tillbaka.

Och vad säger kungen då?

– Jag diskuterar det öppet. Som jag gör nu. Som sagt, det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden.

Kungen påminner också om ett annat problem på Blasieholmen. Det ska byggas en ny tunnelbanelinje och nära där vi står ska en stor arbetstunnel komma upp. Där ska byggmassorna som ska forslas bort tas upp. Och tunnelbanebygget förutsätter att arbetstunneln kan användas under den tioåriga byggtiden.

Både kungen och drottningen har funderingar kring fasaden på Nobel Center. Mässing gick inte av miljötekniska skäl, utan det planeras en legering med rostfritt stål i mässingsfärg.

– Den blir kraftig. Kraftig färg. Dominant. Väldigt dominant.

Och själva formen på huset då?

– Den tänker jag inte lägga mig i, säger kungen, jag kan inte diskreditera allting här.

– Jag tycker det är lite märkligt att en arkitekt gör ett sådant förslag, säger drottningen.

Kungen påminner också om och att det tidigare diskuterats en utbyggnad av Nationalmuseum.

– Museet har ju varit trångbott och det har talats om det skulle kunna byggas något på baksidan. Men nu börjar det bli lite trångt.

– Och det är ändå Nationalmuseum, där den konst vi har i Sverige presenteras. Och där det görs fantastiska utställningar. Nationalmuseet är och ska vara huvudbyggnaden, tycker jag, och det ligger ju mitt emot Slottet. Centrum i Stockholm.

Statens fastighetsverk, som aldrig tidigare överklagat en detaljplan, har bland annat skrivit att Nobel Center kommer att ”påverka upplevelsen av Nationalmuseum som en offentlig monumentalbyggnad”.

– Ja, och då tycker jag att man ska vara lite lyhörd. Och rucka på det här. Det går att förändra.

– Varför inte ha ett referendum? föreslår drottning Silvia.

Vad säger kungen om det? En lokal folkomröstning?

– Det lägger jag mig inte i, säger han och drottningen håller med.

– Nej, det ska vi inte lägga oss i.

– Men, säger kungen, det ska ju vara en positiv upplevelse både för givare och för mottagare. Och mottagarna är Stockholms invånare. De ska ju vara glada och stolta. Man får vara lite smidig, tycker jag.

Både kungen och drottningen är engagerade i miljö- och kulturmiljöfrågor, precis som prins Charles i England, som har visat stort intresse för kulturarvet.

Finns det fler uppgifter för det svenska kungahuset i de här frågorna? Vad skulle ni vilja och kunna göra?

– Vi kan lyssna på människor. Stockholmarna är stolta över sin stad och över det historiska arvet. Och tack vare en god dialog mellan olika grupper kan man driva saker vidare. Både förbättra och bevara gamla miljöer som det finns så mycket kvar av i Stockholm. Det är ju jätteviktigt. Och roligt.

Bilarna har kört fram, det ryker i gruset och solen gassar. Jag tackar för samtalet och säger ”vi får hoppas att frågan ska lösas till det bästa för Stockholm”.

– Ja, om vi kunde ha ett referendum, säger drottningen och ler när hon går mot bilen.

Maria Schottenius är medarbetare på DN Kultur och har skrivit flera krönikor om Nobel Center. De finns att läsa på DN.se.

Läs mer: Viktor Barth-Kron: ett byggpolitiskt borggårdstal

Fakta.Nobel Center

1900. Efter Alfred Nobels död grundas Nobelstiftelsen för att ansvara för arvet – planerna för en huvudbyggnad påbörjas.

1906. Arkitekten Ferdinand Boberg kontaktas för att rita Nobelpalatset som ska placeras på Ladugårdsberget på Östermalm.

1911. En debatt om byggnaden börjar – där kritikerna tycker att Bobergs förslag är osunt och osvenskt.

1912. Planerna på en byggnad stoppas av ekonomiska skäl.

2000-tal. Nobelstiftelsen vill åter ha en egen byggnad.

2011. Nobelstiftelsen och Stockholms stad tecknar en avsiktsförklaring där man vill uppföra ett Nobelhus på Blasieholmen.

2013. Arkitekten David Chipperfields bidrag väljs i en arkitekttävling med flera hundra bidrag.

2016. I mars beslutar exploateringsnämnden att godkänna projektet. Även stadsbyggnadsnämnden godkänner Nobel Center. I april beslutar kommunfullmäktige att Nobel Center ska byggas på Blasieholmen. Byggstart ska ske 2017. Cirka 300 remissinstanser är negativa till förslaget, däribland Riksantikvarieämbetet.

2016. I maj överklagar Statens fastighetsverk detaljplanen och beslutet om bygget. Även Svenska byggnadsvårdsföreningen har överklagat bygget. Under överklagandeperioden kommer 475 överklaganden in till Stockholms stad och Förvaltningsrätten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.