Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kungen-kommenterar-akademiens-stadgar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kungen kommenterar Akademiens stadgar

Kung Carl Gustaf uttalar sig positivt om att Svenska Akademien har förtydligat sina stadgar.

”Jag noterar med tillfredsställelse att lojaliteten mot Akademien och vikten av att ledamöter alltid sätter Akademiens intresse framför sina egna särskilt understryks”, säger han.

Efter att Svenska Akademien publicerade en ny stadgekommentar på sin hemsida så säger Akademiens högste beskyddare, kung Carl Gustaf, att han är nöjd med omtolkningarna av stadgarna. Där står det bland annat att ”ledamoten förväntas göra en god arbetsinsats, respektera sin tystnadsplikt, undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt”.

”De riktlinjer för arbetet som Svenska Akademien nu antagit är positiva och ett viktigt led i de ansträngningar som görs för att återskapa förtroendet för Akademien, även om mycket återstår”, säger kungen.

Läs mer: Svenska Akademien: Undvik att kritisera kollegor offentligt 

Den nya stadgekommentaren ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

– Det vi har gjort är att ge de här stadgarna nya tolkningar som ska gälla för vår tid, har Anders Olsson, tillförordnad ständig sekretare, sagt till TT.

Läs mer: Akademiens nya stadgekommentarer i sex punkter 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.