Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kunglig akademikris på Drottningholm

Tuvalisa Rangström.
Tuvalisa Rangström. Foto: Drottningholmsteatern

En akademi som står utan förklaringar och en sekreterare som förvandlas till en dammtuss – det är inte aktuell nyhetsrapportering utan Drottningholmsteaterns ”Kungliga förvandlingsakademien” med urpremiär den 19 maj. Föreställningen är skriven av Tuvalisa Rangström och vänder sig till barn från fyra år och deras föräldrar.

Berätta om föreställningen.

– ”Kungliga förvandlingsakademien” heter ju den lilla föreställningen, och den är inspirerad av den romerske poeten Ovidius verk ”Metamorfoser”. Det är en fantastisk bok och den har varit som en litterär godispåse genom alla år – som konstnärer, författare och musiker använt sig av.

– Det är en pjäs som försöker förstå vad förvandling är. Hur den görs och vem som gör den. Jag tror att vi funderar mycket kring vad det innebär att tappa sin mänsklighet, att det kan finnas någonting positivt i det också. Det finns en tillåtande ödmjukhet att vem som helst, när som helst, kan bli något helt annat – och att det är okej.

”En akademi som står utan förklaringar och en sekreterare som förvandlas till en dammtuss”, det är svårt att inte dra paralleller till en annan akademi?

– Haha ja, alla likheter är en ren tillfällighet. Med det sagt är det roligt att vi kan erbjuda en liten analys på vad som händer i Svenska Akademien för den yngsta publiken också.

Hur känns det inför premiären på lördag?

– Det är alltid pirrigt inför en premiär, men vi har en ovanligt lyxig ensemble, därför känns det mest bara roligt. Julia Dufvenius spelar sekreteraren, sen är också Jonas Dominique och Mikael Augustsson med, som båda är fantastiska musiker. Det är underbart att vara härute på Drottningholm nu i försommarvärmen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.