Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kurt-cobains-gitarr-under-klubban/

Kultur

Kurt Cobains gitarr under klubban

Kurt Cobains gitarr.
Kurt Cobains gitarr. Foto: Julien's Auctions/AFP

Intresset för att själv äga en liten bit av rockhistorien visar inga tecken på att avta.

TT Text

På midsommarafton kan den hugade slå till på bland annat pianon en gång ägda av så olika artister som Johnny Cash och Liberace eller kläder burna av Madonna, Whitney Houston och Elton John. Eller juveler en gång i Elvis Presleys ägo.

Huvudnumret på de två auktionerna i Los Angeles i juni är enligt auktionshuset den gitarr som Kurt Cobain använde under Nirvanas ”MTV Unplugged”-inspelning i november 1993, mindre än sex månader före Cobains död.

Gitarren, en 1959 Martin D-18E, väntas enligt The Guardian få ett utropspris på en miljon dollar, motsvarande omkring 10 miljoner kronor.

I höstas såldes den kofta Cobain bar vid samma konsert samt en annan av rockikonens gitarrer för över tre miljoner kronor vardera vid en auktion. 2017 såldes en gitarr av märket Hagström som tillhört Cobain på Ebay för motsvarande 725 000 kronor.