Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kvinna-kan-vinna-pris-for-basta-arabiska-roman/

Kultur

Kvinna kan vinna pris för bästa arabiska roman

Hoda Barakat är nominerad till International prize for Arabic fiction, arabiska motsvarigheten till Bookerpriset. Foto: Patrick BOX/Opale

I arabvärldens litterära kretsar höjs förväntningarna på att arabiska motsvarigheten till Bookerpriset ska gå till en kvinnlig författare, skriver tidningen Haaretz.

Rätta artikel

När juryn för International prize for Arabic fiction i veckan presenterade årets shortlist stod det klart att fyra av sex författare är kvinnor. Hittills har ingen kvinna varit ensam mottagare av priset, även om saudiska Raja Alem och marockanske Mohammed Achaari delade på priset 2011.

Priset går till årets bästa arabiskspråkiga roman och delades ut för första gången 2008, i ett samarbete mellan brittiska Bookerpriset och Abu Dhabis kulturdepartement. Sedan dess menar vissa bedömare att priset har stärkt den arabiska litteraturens attraktionskraft – andra är kritiska mot bristen på transparens, kvinnliga pristagare och författare från Maghrebområdet, enligt Haaretz.

Bland årets nominerade är det endast en författare som finns översatt till svenska: libanesiska Hoda Barakats ”Ett rike av denna jord” utkom i fjol på Leopard förlag i översättning av Jonathan Morén. Övriga författare på årets shortlist kommer från Egypten, Irak, Marocko, Syrien och Jordanien. Pristagaren tillkännages den 23 april.