Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kvinna vittnar om övergrepp av folkkär TV4-programledare

Other: Erik Ardelius

En redaktörsassistent på ett populärt tv-program larmade produktionsbolaget Meter och TV4 om att en folkkär programledare förgripit sig på henne sexuellt under en avslutningsfest.

Kvinnan berättar på torsdagen att ingen tog hennes vittnesmål på allvar. I stället fick hon höra att ”saker lätt kan missförstås när alkohol är inblandat”. Sedan fick hon en löneförhöjning.

Den tidigare exekutiva producenten Frida Olsson, som försökte reda ut anklagelserna för ett drygt år sedan, säger till DN att hon stoppades av TV4. 

För två år sedan vittnade flera anställda på produktionen bakom ett populärt TV4-program om en arbetsmiljö präglad av maktmissbruk och trakasserier. Medarbetare som jobbat länge med programmet berättade att produktionen helt styrdes av programledaren, en folkkär profil, som bland annat ska ha använt nedlåtande ord om sina kolleger och kallats ”mobbare”.

Frida Olsson, då exekutiv producent på TV4, berättar att hon bestämde sig för att reda ut vad som låg bakom den destruktiva kulturen på redaktionen.

Olsson hade själv hört programledaren kalla kvinnliga kolleger för ”lögnaktig hora” och fitta.

I samband med den egeninitierade utredningen kom Frida Olsson i kontakt med kvinnor som vittnade om sexuella övergrepp från programledarens sida.

DN har träffat en av dem. Hon vill vara anonym, men berättar att hon 2008 arbetade som produktionsassistent på programmet.

– Jag var 24 år då. Under en sommarfest strax innan midsommar badade vi i en vedeldad badtunna på programledarens lantställe i skärgården. Jag hade rest mig upp och när jag skulle sätta mig igen kände jag att han stoppade in sin hand under mina bikinitrosor och förde upp fingrar i mitt underliv. Han höll fast mig med den andra handen, men till slut lyckades jag slita mig loss. Flera personer såg vad som hände och det blev väldigt orolig stämning. Jag och min dåvarande sambo, som också var där, kördes tillbaka till fastlandet tio minuter senare.

DN har talat med flera vittnen till incidenten som bekräftar kvinnans berättelse.

Dagen efter händelsen, berättar kvinnan, sökte programledaren upp henne på inspelningsplatsen.

– Han sa att jag skulle tänka mig för om jag ville ha en fortsatt karriär inom tv-branschen.

Den då 24-åriga produktionsassistenten kallades också in till produktionsbolaget Meters dåvarande vd, Anna Rydin.

– Jag trodde att hon skulle hjälpa mig, i stället fick jag bara höra ursäkter om att ”saker lätt kan missförstås när alkohol är inblandat”. Jag trodde att de skulle ge mig stöd. I stället fick jag en löneförhöjning. Jag tolkade det som ett sätt att köpa min tystnad.

Kvinnan, som i dag inte längre arbetar inom tv-branschen, ångrar att hon inte polisanmälde programledaren. Hon säger att hon inte vågade riskera sitt jobb och sin framtida karriär.

Anna Rydin, då vd på Meter, skriver i ett mejl till DN att hon blir bedrövad och uppriktigt ledsen när hon får höra kvinnans berättelse och tar till sig av kritiken som riktas mot produktionsbolaget.

”Det är länge sedan, nästan 10 år, men mitt minne har varit att vi agerade utefter medarbetarens önskan och behov i situationen. Har situationen uppfattats av medarbetaren på ett annat sätt så är det ju den känslan personen bär med sig, vilket är djupt olyckligt. Jag är uppriktigt ledsen att vi inte lyckats stödja och hjälpa henne. Fanns det minsta tvivel om önskemål om professionellt stöd borde vi självklart agerat och erbjudit det.”

Hur vill du kommentera vittnesmål om att Meter, där du var vd vid tillfället, inte tog uppgifter om sexuella övergrepp och trakasserier på allvar?

”Jag blir bedrövad och uppriktigt ledsen när jag hör detta. Finns den minsta känsla hos medarbetaren att så var fallet så brast vi.”

Stämmer det att den kvinnliga medarbetare fick en löneförhöjning?

”Det är som sagt länge sedan händelsen inträffade och svårt att minnas alla detaljer. Jag känner inte igen att det ska ha utgått några avvikande löneförhöjningar som en direkt följd av situationen. Meter kan heller inte se det när de backar i sina böcker från tidpunkten.”

Hade du agerat annorlunda i dag?

”Ja, jag hade agerat mer kraftfullt i dag. Händelsen hade definitivt utretts och följts upp mycket noggrannare. Det finns en större medvetenhet och kunskap kring frågorna i dag.”

I samband med metoo-kampanjen har spelexperten Paula Fenjima Manrique som i dag är kopplad till TV4 berättat om hur samma programledare tafsat på henne när hon jobbade med inspelningarna av ett annat tv-program på TV4 som den välkände profilen ledde. I ett inlägg på Instagram skriver hon: Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i green room. Hela tre gånger gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt enkelt.

Paula Fenjima Manrique skriver till DN:

”Har fajtats med om jag skulle skriva något eller inte de senaste dagarna men beslöt till slut att publicera det. Det var väldigt länge sedan och även om det kändes obekvämt och konstigt är det inget som berör mig i dag. Inte mer än irritationen över att han tog sig rätten att tafsa på mig. Den insikten har kommit på senare år då jag har slutat normalisera sådant beteende”.

Den tidigare exekutiva producenten Frida Olsson säger till DN att hon försökt förmå TV4 att inleda en internutredning gällande anklagelserna om sexuella övergrepp.

Efter flera turer fram och tillbaka fick hon veta att kanalen inte tänkte agera.

– De sa att det inte fanns någon polisanmälan och att TV4 kunde riskera att bli anmälda för förtal. De sa att programledaren fått ”en tillsägelse”. I stället initierades en officiell utredning om den dåliga kulturen och jargongen på programmet som han jobbade på av produktionsbolaget Meter. Men ingenting handlade om anklagelserna om sexuella övergrepp, säger Frida Olsson.

Hon är upprörd över att TV4, som ska stå för alla människors lika värde och ta avstånd från alla former av trakasserier, lät bli att ta anklagelserna på allvar.

– Men jag är besviken på mig själv också, att jag inte stod på mig mer. Jag bär ett ansvar för tysthetskulturen.

Varför tror du att TV4 inte tog anklagelserna på större allvar?

– Programmets varumärke står och faller med hans medverkan. Pengar är viktigare än något annat, så tolkar jag det.

I mars förra året sökte Anna Rastner, programchef på TV4, upp kvinnan som anklagat programledaren för övergreppet i badtunnan.

Mötet pågick i två timmar. Den före detta produktionsassistenten säger att hon fick en positiv känsla efter mötet. Hon trodde att TV4 skulle ta tag i saken.

– Jag skickade själv ett sms till slut. Tio dagar senare fick jag ett kort svar där det stod att det fanns en plan framåt som skulle bidra till positiva förändringar. Det var allt.

DN har vid flertalet tillfällen sökt programledaren och Anna Rastner. 

Läs mer: Maria Schottenius: När kvinnorna på Aftonbladet fick nog av tafsandet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.