Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Kvinnan med väskan” blir konstverk i Växjö

Hans Runessons bild blev Årets bild 1985.
Hans Runessons bild blev Årets bild 1985. Foto: Hans Runesson

Motståndet mot nazismen och den lilla människans civilkurage blir konstverk i Växjö 2016.

Den 13 april 1985 marscherade Nordiska rikspartiet på gatorna i Växjö. En dam med handväska fann sig inte i att stadens gator tagits över av nynazister och slog till med sin handväska.

DN:s fotograf Hans Runesson knäppte bilden som blev Årets bild och nu ska händelsen bli konstverk i Växjö. Pengarna har godkänts av kulturnämnden i Växjö.

Vänsterpartisten Wirginia Bogatic var en av dem som var med när nämnden i förra veckan beslutade att avsätta 1,5 miljoner kronor till projektet:

– Det är viktigt att vi uppmärksammar motståndet mot de strömningar som i dag finns i delar av samhället. En staty skulle bli ett sätt att visa att vi kan säga ifrån, säger hon.

Om det blir en staty eller någon annan form av konstnärlig utsmyckning är inte klart. Det kommer att beslutas av en jury.

– Vi räknar med att upphandlingen ska starta i september nästa år och att ett färdigt verk står klart 2016, säger konstchefen i Växjö, Nicolas Hansson.

Var ska konstverket placeras?

– Det är inte bestämt men det är självklart att den bästa platsen vore Stortorget där händelsen en gång utspelade sig, säger han.

Fotnot: Bilden blev också framröstad som 1900-talets bästa bild på Göteborgs fotomässa. Kvinnan hade sina rötter i Polen och under andra världskriget hade hennes mamma satts i koncentrationsläger av nazisterna. DN uppmärksammade händelsen i en artikel i april i år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.