Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kvinnorna blir allt fler i spelbranschen

Ungefär lika många kvinnor som män spelar i dag.
Ungefär lika många kvinnor som män spelar i dag. Foto: Shutterstock/IBL

En femtedel av alla anställda i den svenska spelbranschen är kvinnor, visar en ny rapport. Fortfarande är det en lång väg att gå till jämn könsfördelning, konstaterar spelexperten Kate Edwards.

Antalet kvinnor i spelbranschen i Sverige har ökat med 30 procent på ett år mellan 2016 och 2017, enligt rapporten ”Spelarutvecklarindex 2018” som ges ut av Dataspelsbranschen. Det innebär att en femtedel av alla anställda inom spelbranschen 2017 var kvinnor. 

Globalt har spelbranschen ändå en lång väg att gå, enligt Kate Edwards som tidigare varit direktör för Game developers association.

– Eftersom ungefär lika många kvinnor som män spelar datorspel borde också spelutvecklarna vara mer jämnt fördelade i världen. Industrin vill förändras, men många företag är osäkra på hur de ska göra för att anställa fler kvinnor, säger Edwards till DN.

Jämnast är könsfördelningen inom bolag som arbetar med mobila plattformar och VR. Under 2017 fanns det 83 bolag mer fler än en anställd inom spelbranschen som inte hade en enda anställd kvinna.

Svenska spelutvecklares omsättning växte till 14,7 miljarder kronor under 2017, vilket är en ökning med 17 procent från 2016. På fem år har omsättningen tredubblats. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.