Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

L: Skapa demokratimuseum i Börshuset i Gamla stan

Börshuset i Gamla stan får lediga lokaler när Nobel Center är byggt och Nobelmuseet flyttar dit.
Börshuset i Gamla stan får lediga lokaler när Nobel Center är byggt och Nobelmuseet flyttar dit. Foto: Nicklas Thegerström

Vad ska hända med Börshuset i Gamla stan när Nobel flyttar in i sitt nya center? Nu föreslår Liberalerna att ett demokratimuseum ska skapas. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) ser hellre att Nationalmuseum eller Moderna tar över.

Tidigare i vår föreslog Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i Stockholms stads kulturutskott och kulturnämnden, att staden skulle skapa ett demokratimuseum. Nu har partiet hittat lokalen där man vill placera det – Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Om allt går enligt planerna står det planerade Nobel Center klart på Blasieholmen om fem sex år. Då kommer Stockholms stad, som äger Börshuset vid Stortorget, att ha lokaler att använda till någon annan verksamhet.

I dag huserar bland annat Nobelmuseet där och i stora Börssalen har Svenska Akademiens ständige sekreterare gjort det till en tradition att öppna dörren och presentera Nobelpristagaren i litteratur i oktober varje år. I huset finns också Nobelbiblioteket.

Rasmus Jonlund ser det som en idealisk plats för ett demokratimuseum.

– Det behöver inte vara stora lokaler. Börshuset ligger väldigt bra till, nära riksdagen och regeringskvarteren. Det skulle vara lätt för skolklasser att komma dit och kanske skulle man också kunna locka in spontanbesökare, även utländska besökare. Det ju en del av bilden av Sverige att vi är ett fritt och öppet samhälle med långvariga demokratiska traditioner. Det är något vi vill lyfta fram, säger Rasmus Jonlund.

Jonlund och hans partivänner är egentligen kritiska till Nobel Center så som det är placerat och utformat på Blasieholmen, men vill ändå planera för den händelse att det blir ett bygge där.

– Oavsett vad vi liberaler tycker rullar ju frågan om ett Nobel Center vidare, vi vill ju också ha ett nytt Nobel Center men antingen på en annan plats eller att det ser annorlunda ut – men kan man drömma hade vi kunnat öppna ett demokratimuseum till 2021, på hundraårsdagen av den allmänna rösträtten. Det hade varit väldigt fint, säger Rasmus Jonlund.

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) dömer inte ut förslaget men ser andra möjligheter med huset. Han påpekar att det ligger så pass långt framåt i tiden att partiet inte har diskuterat frågan på allvar.

– Men en sak är viktig: på den här platsen ska det vara en öppen publik verksamhet. Den typen av museiverksamhet som är i Nobelmuseet i dag, eller att någon de stora institutionerna – som Nationalmuseum eller Moderna – fick ansvaret. Det skulle ju kunna vara ett bra fönster för svensk design och form, som länge har sökt en lokal. Börshuset blir ett bra komplement till något större, tänker jag.

Just nu går ju stan och längtar efter en ny rockscen i det mindre formatet. Är det otänkbart att göra Börshuset till det?

– Jag vet faktiskt inte om det är en bra konsertlokal. Kanske är det inte det rockigaste stället i stan. Men det är ju centralt. Jag vet inte vad man kan göra med fastigheten, där finns en del hyresgäster, Svenska Akademien sitter ju där bland annat. De skulle möjligen må bra av att rockas upp, säger Roger Mogert.

Nobelmuseet är alltså tänkt att flytta till det nya Nobel Center, däremot är det troligt att Svenska Akademien vill stanna, väl inbodda som de är i 1700-talskvarteren.

– Det har inte förts några diskussioner över huvud taget om att de skulle flytta med, säger Rebecka Oxelström, kommunikationschef för Nobel Center.

Liberalernas planer på ett demokratimuseum kan möjligen stöta på patrull på annat håll. Regeringen har redan gett Malmö stad stöd för planerna att för att utveckla idéerna kring ett museum för demokrati och migration.

– Vi säger att ett demokratimuseum ska ligga i Stockholm, sedan tycker vi att det skulle vara utmärkt att ha ett migrationsmuseum i Malmö. Vi vill inte ta ifrån Malmö det uppdraget. Vi behöver ett renodlat demokratimuseum, migrationen förtjänar ett eget museum, det känns inte logiskt att blanda ihop de frågorna, säger Rasmus Jonlund, som tycker att närheten till riksdag och regering gör det naturligt med ett demokratimuseum i Stockholm.

Läs mer: Domstol ger grönt ljus för Nobelbygge

Fakta. Börshuset

Börshuset ligger vid Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Det är ritat av arkitekten Erik Palmstedt på uppdrag av Stockholms borgerskap.

Invigdes av Gustav III 1776. Här skulle stadens börshandel hålla till. Redan från starten höll även Svenska Akademien till på övervåningen i lokalerna.

I dag äger Stockholms stad byggnaden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.