Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

La Nilssons liv och verk i ny praktutgåva

Birgit Nilsson och Nina Stemme 1996.
Birgit Nilsson och Nina Stemme 1996. Foto: @imageAuthorName

Maria Schottenius har läst en hyllningsbok om Birgit Nilssons liv och karriär. Idag skulle hon ha fyllt 100 år. 

Praktutgåvan väger 5,4 kg och känns helt i linje med föremålet. ”Birgit Nilsson 100. An homage” utgiven i begränsad utgåva av Birgit Nilsson Foundation, är en hyllning på kraftigt och vackert papper, med magnifika bilder. Liv och verk illustrerat så snyggt det bara går. 

Allt ryms. Sångerskan, uppstigen ur den skånska myllan, ramverket kring Den Stora Karriären, minnesporträtt, där vi bland skribenterna finner två svenskar, regissören Stefan Johansson, och sopranen Nina Stemme, årets pristagare, som har vackra saker att berätta om en generös och intresserad världsstjärna. 

Läs mer: Nina Stemme får Birgit Nilsson-priset på nio miljoner 

Vi kan bläddra oss in i hennes största roller på de största operahusen, läsa de jublande recensionerna i de stora internationella tidningarna. Ta del av hennes formuleringslust: "Wagner gjorde mig berömd; Puccini gjorde mig rik." En lönsam kombination, som gör att vi sitter med detta osannolikt påkostade verk, plus ett musikpris som slår alla andra i prestige och pengar. 

Nobelpriset kom till med hjälp av krut. Birgit Nilssonpriset med en röst med både krut och glans.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.