Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lagsta-biosiffror-pa-decennier-i-usa/

Film

Lägsta biosiffror på decennier i USA

Disneys "Framåt" kämpade om publiken under helgen.
Disneys "Framåt" kämpade om publiken under helgen. Foto: Disney/AP

I kölvattnet av coronavirusets spridning fick de amerikanska biograferna en katastrofhelg. Inte på 20 år har biljettförsäljningen varit så låg, visar siffror från branschtidningen Variety.

DN-TT Text

På grund av rädslan för smittospridning har flera amerikanska biografkedjor varit stängda, eller kört med publikbegränsade visningar, vilket lett till rekordfå biobesök i USA den gångna helgen.

Från fredag till söndag genererade biljettförsäljningen totalt omkring 55 miljoner dollar, motsvarande ungefär 536 miljoner svenska kronor. Senast den amerikanska biomarknaden nådde så låga siffror var en helg i mitten av år 2000, då intäkterna genererade motsvarande 530 miljoner kronor. 

Bäst gick det i helgen för Disney/Pixar-filmen ”Framåt”, som var den enda filmen som lyckades spela in mer än 10 miljoner dollar i intäkter, motsvarande 97 miljoner svenska kronor. Filmen, med premiär förra helgen, tappade 73 procent jämfört med sin premiärhelg. 

Tvåa på den amerikanska biolistan kom det kristna romantiska dramat ”I still believe” som under sin premiärhelg drog in motsvarande ungefär 92 miljoner kronor.

Stängda biografer på viktiga marknader som Kina, Italien, Frankrike och Spanien gör att biograferna globalt tappade 85 procent jämfört med samma helg förra året.

Läs mer: 

Kristofer Ahlström: Med coronaviruset är verkligheten ikapp fiktionen 

Amanda Lind om det nya coronaviruset: ”Kan få enorma ekonomiska konsekvenser”