Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lansmuseer-skapa-24-museer-om-forintelsen/

Kultur

Länsmuseer: ”Skapa 24 museer om Förintelsen”

Majdanek var ett av nazitysklands förintelseläger, beläget 4 kilometer från staden Lublin i sydöstra Polen.
Majdanek var ett av nazitysklands förintelseläger, beläget 4 kilometer från staden Lublin i sydöstra Polen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Skapa 24 regionala museer om Förintelsen”, det uppmanar Länsmuseernas samarbetsråd riksdagens kulturutskott. Regeringen har tillsatt en utredning med uppdraget att föreslå ett nytt museum om Förintelsen. Men Länsmuseerna avråder från det, och menar att man ska satsa resurserna regionalt i stället.

TT Text

”Vi har förmåga att nå ut till hela befolkningen och dessutom har länsmuseerna stor kunskap om den judiska befolkningens liv och historia, om antisemitism, Förintelsen och flyktingmottagandet efter andra världskriget”, säger Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd och för Kalmar läns museum, i ett pressmeddelande.

Med ett museum i Stockholm menar de att landets övriga befolkning inte ges samma förutsättningar att ta del av innehållet. De pekar också på de dyra lokalkostnaderna.

Länsmuseerna har tidigare skickat in förslaget i en skrivelse till den statliga utredningen. Nu vill de påverka riksdagspartierna i kulturutskottet. Att ge länsmuseerna ansvar för en nationell angelägenhet skulle gynna minnet av Förintelsen, och samtidigt ge en signal om att staten tar ansvar för Kultursamverkansmodellen, enligt Länsmuseerna.

Läs mer:

Ingrid Lomfors: Därför är Förintelsen fortfarande ett minfält 

Historiska museet visar utställning om Förintelsen