Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Låntagare på bibliotek kan numera strömma toppfilmer hemma

Mårten Blomkvist: Biblioteks-vod är det nya svarta.

Det här kommer ni inte att tro: 1. Låntagare på många svenska bibliotek kan numera gratis strömma toppfilmer hemma.

Det här kommer ni inte att tro: 2. Stockholms stadsbibliotek är inte ett av de svenska bibliotek som erbjuder tjänsten.

Fast lugn, medstockholmare, även inom 08-området går det att skaffa lånekort som gör filmskatten tillgänglig.

På till exempel Cineasterna.com kan du enkelt kolla om ditt bibliotek är anslutet. Då kan du välja på omkring 1 000 titlar. Och det är idel kvalitetsfilm.

Cineasterna är en filmtjänst som tillhandahåller strömmad film, precis som Itunes, SF Anytime, Triart och andra med digitala filmbibliotek. Skillnaden är, som Cineasterna påpekar på sin hemsida, att ­tjänsten enbart är tillgänglig för bibliotek och deras låntagare. Utvecklingen är logisk, utlåning av e-böcker följs nu av utlåning av e-filmer, kan man säga. Företaget bakom Cineasterna, Förlagett, levererar sedan tidigare dvd-film till biblioteken.

Utbudet är imponerande. När Netflix, HBO och de andra abonne­mangstjänsterna med film etablerade sig i Sverige var vi många filmälskare som blev besvikna. Vi fick välja från en torftig Macfilm-meny. Cineasterna lever upp till namnet. Urvalet är gjort med omsorg. Av klassiker finns till exempel Jacques Demys ”Paraplyerna i Cherbourg” (1964) John Hustons ”Afrikas drottning” (1951), Akira Kurosawas ”De sju samurajerna” (1954), och till och med pionjären Georges Méliès ”Resan till månen” från 1902. Några senare pärlor: Deniz Gamze Ergüvens ”Mustang” (2015), Pawel Pawlikowskis ”Ida” (2013), Michel Gondrys ”Eternal sunshine of the spotless mind” (2004), Yorgos Lanthimos ”Dogtooth” (2009).

Somliga titlar finns sedan tidigare som hyrfilm. En del har jag hittat enbart på Cineasterna.com; filmer av Werner Herzog och Pier Paolo Pasolini, till exempel.

Sidan fungerar bra. Filminstitutets bibliotek är anslutet. Med pin­koden kopplad till mitt lånekort där hade jag på bara några minuter, inklusive tiden för att välja titel, Michel Legrands underbara musik till ”Paraplyerna i Cherbourg” strömmande ur min hemma­bio medan förtextssekvensen rullade. Det var inga problem att med hjälp av surfplattan få filmen på tv-skärmen.

Folkblioteken kan även vara anslutna till Viddla.se, en liknande service som drivs av BTJ (före detta Bibliotekstjänst), och som bland annat har klassiker som Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet"och "Hamlet" med Laurence Olivier liksom nyare filmer som japanska "Under körsbärsträden".

Biblioteks-vod har gjort entré diskret. Ingen kollega jag talat med visste om detta, fast de första biblioteken – sträck på er i Vaggeryd och Skillingaryd – fick tjänsten i april.

Men ännu har inte tjänsterna nått ut så brett. För många bibliotek återstår att ansluta sig. Vill man i Stockholm kunna se filmerna får man bege sig till Filmhusets bibliotek och skaffa lånekort där. I och för sig tycker jag att det är bra om fler upptäcker Filminstitutets fina filmbibliotek (för ordningens skull: jag är vän med många som jobbar där), öppet för alla och envar.

Men självklart måste Stockholms bibliotek ansluta sig! Herregud, har man Sveriges finaste huvudbibliotek, Gunnar Asplunds juvel vid Sveavägen, ska man ta sitt ansvar och leda. Mina kinder väts av förtrytelsens tårar vid tanken på att Vaggeryd och Skillingaryd bräckt oss. Kieslowski, Kaurismäki och Campion gratis till alla stockholmare nu!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.