Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Lars Gustafssons science fiction var långt före sin tid

Lars Gustafsson.
Lars Gustafsson. Foto: Pontus Dahlman

Jonas Thente om Lars Gustafsson.

Lars Gustafsson skulle ha fyllt 80 i dag, om han inte hade fallit på målsnöret tidigare i år, den 2 april. Två av hans böcker som garanterar att han ändå kommer att leva vidare som internationellt uppburen författare under lång tid, föreligger nu i en samlingsutgåva under titeln ”Fantastiska berättelser” (Albert Bonniers förlag). De två romanerna ”Förberedelser till flykt” (1967) och ”Det sällsamma djuret från norr” (1989) samlades så sent som för åtta år sedan, i förlaget Atlantis prestigefulla klassikerserie.

Det var med ”Förberedelser till flykt” som Gustafsson började spridas på andra språk än svenska. Hans Borges-ambitioner möter i dessa suggestiva och gärna experimentella noveller en mer lokal vördnad för naturen. Sällan har Gustafsson varit vackrare än i dessa stycken, som dessutom är mycket tidiga – även internationellt sett – exempel på teoretiskt medveten, postmodernistisk prosa.

Den andra boken, ”Det sällsamma djuret från norr”, är uttryckligen inspirerad av den polske science fiction-mästaren Stanislaw Lem och i synnerhet hans märkliga ”Cyberiaden”. Hos Gustafsson anträder en märklig militärrankad organism kallad Lorden en resa genom rymden och roar sig under färden med att dela sig i åtta separata entiteter som framför var sin berättelse.

Filosofiprofessor Gustafsson är i högform när han tryggt behandlar metafysiska och naturvetenskapliga paradoxer, existensens mysterier och skenbara banaliteter. Här har Gustafsson genom att ta genvägen om framtiden nått djupt in i den samtida människans hjärta och där gjort sällskap med sf-litteraturens stora namn. 

Läs mer: Tidslinje: Lars Gustafssons liv

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.