Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lars-von-trier-funderar-pa-en-uppfoljare-till-riket/

Kultur

Lars von Trier funderar på en uppföljare till ”Riket”

Ernst-Hugo Järegård i ”Riket”.
Bild 1 av 2 Ernst-Hugo Järegård i ”Riket”.
Foto: IBL
Lars von Trier.
Bild 2 av 2 Lars von Trier.
Foto: Peter Claesson

Den danska tv-serien ”Riket” från 1994 kan få en fortsättning. Nu har Lars von Trier besökt Rigshospitalet i Köpenhamn för en tänkbar tredje säsong.

Jacob Lundström
Rätta artikel

Den danske regissören Lars von Trier, vars senaste film ”The house that Jack built” får biopremiär i februari, funderar på en uppföljare till tv-serien ”Riket” från 1994. Serien följdes upp redan 1997 med ”Riket II”, men nu har von Trier tankar på en tredje och avslutande säsong, berättar han för det danska magasinet Euroman.

Regissören har bland annat fått en rundvandring på Rigshospitalet i Köpenhamn, där serien utspelar sig, samt tagit sig upp till helikopterplattan som har utsikt mot Sverige. Det är på den platsen som Ernst-Hugo Järegård utbrister sitt berömda ”danskjävlar!" i originalserien.

– Att göra en tredje säsong av ”Riket” skulle vara avgjort dumt, eftersom man säkert alltid tänker att de gamla avsnitten är de bästa, säger Lars von Trier till Euroman, men tillägger att det skulle vara en rolig utmaning.

”Riket” var ursprungligen tänkt att innehålla 13 avsnitt, och tidigare omgångar innehöll fyra avsnitt vardera, vilket skulle innebära att fem avsnitt återstår.

Lars von Trier har i så fall en stor castingprocess framför sig. När David Lynch häromåret gjorde en uppföljare till sin 90-talsserie ”Twin Peaks” återvände bland andra skådespelaren Kyle MacLachlan.

Ernst-Hugo Järegård, som spelade danskhatande överläkaren Stig Helmer i ”Riket”, dog däremot 1998. Sedan dess har också Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Otto Brandenburg, Baard Owe och Jens Okking gått ur tiden.

Enligt producenterna på von Triers bolag Zentropa finns det i dagsläget inte något produktionsbeslut om en tredje säsong.