Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Låten som vetenskapligt bevisat ger dig energi

Jazz- och folkmusikern Merit Hemmingson är en av de som skrivit låten ”Theme for Atoms”.
Jazz- och folkmusikern Merit Hemmingson är en av de som skrivit låten ”Theme for Atoms”. Foto: Lennart Isaksson

Trött och hängig efter lunchen? Kanske kan ”Theme for Atoms” vara till hjälp. Låten som släppts är nämligen vetenskapligt framtagen för att ge lyssnaren energi.

Bakom låten står Josephine Forsman, trummis och låtskrivare i Sahara Hotnights, jazz- och folkmusikern Merit Hemmingson och Ola Stockfeldt, professor och docent i musikvetenskap.

– Vi har gjort musik för trummor och orgel som är otroligt energirika instrument. Vi har fått det bevisat att låten frigör seratonin, dopamin och annat som ger energi hos testpersonerna efter att de lyssnat på musiken, säger Merit Hemmingson till DN.

Under försöket har testpersonernas reaktioner uppmäts med EEG, en metod som mäter aktiviteten i hjärnan. Med hjälp av elektroder som fästs i ansiktet mäter instrumenten människans positiva och negativa reaktioner på musik. Och i försöket där ”Theme for atoms” spelades upp visades en mätbar ökning i både energinivå och hjärnaktivitet hos testpersonerna, skriver Dagens analys.

När trion har skapat musiken har de utgått ifrån tonen G, som är vår naturliga grundton i Sverige.

– Vi fick veta av Ola Stockfelt att vi har tonen G överallt omkring oss. Det beror på att växelströmmen i Europa är på 50 hertz i Europa och Asien, och strömmen genererar då tonen G. I USA är det tydligen tonen Bess, för de har en växelström på 60 hertz.

Merit Hemmingson säger att hon själv ofta spelar och komponerar musik som går i just tonarten G, men aldrig förr förstått varför hon gjort det.

– Vi får energi i den och känner oss hemma och bekväma med tonen även om vi kanske inte vet varför, säger Merit Hemmingson.

Hur känns det att ha gjort musik som ger folk energi?

– Det är helt fantastiskt så klart, energi är ju bara positivt. Jag har själv ofta känt att musik ger energi men att det nu har blivit bevisat med vetenskap att man får energi av att lyssna på ”Theme for atoms” är mycket intressant.

Här kan du lyssna på låten och avgöra själv om den har någon uppiggande effekt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.