Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Leif GW Persson om dådet på Drottninggatan: Nu är det verkstad och inte sorg som räknas

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Alexander Mahmoud

Kriminologen och författaren Leif GW Persson kommenterar lastbilsdådet på Drottninggatan: ”Sverige är redan i dag till 99,99 procent samma Sverige som innan det här hände.”

När DN möter Leif GW Persson under tisdagen utvecklar han sin hållning i fallet med lastbilsdådet på Drottninggatan, där fyra människor miste livet och ytterligare ett antal skadades.

– Jag skrev en kolumn om det tio dagar innan det small, säger Leif GW Persson.

– Det hade inte gärna behövt ske så snart efteråt. Jag har i flera år tjatat om att det inte är frågan om ”om” utan ”när”, och att sannolikheten är hög att vi råkar ut för just den här lågbudgetvarianten. Det beror helt enkelt på vår geografiska belägenhet – när de här organisationerna genomför ett mer planerat, dyrbart attentat sker det av naturliga resursskäl i deras hemregioner. Deras proselyter i Sverige har inte de resurserna, och inte heller resurserna att åka härifrån och genomföra dådet på ett bättre ställe. Pr-värdet är ju tio gånger högre i London än i Stockholm. Men nej, de är här, och då blir det här.

Läs mer: Sverige smutskastas i ryska medier efter attentatet

Du är ju inte ensam om att ha sagt att något sådant här förr eller senare skulle hända.

– Nej, och på så vis har det ju inte hänt något särskilt. Men det är på något sätt som att man måste ha facit innan man kan börja med det förebyggande arbetet.

I en intervju nyligen pratade du om hur människor har reagerat på dådet...

– Det är en förskräcklig historia, och jag förstår folks sorg, men politiker och sådana som har ett praktiskt och faktiskt ansvar kan inte hålla på med den processen särskilt länge. Man måste se till att det blir ändring, och då är det verkstad och inte sorg som räknas om vi inte ska behöva få mer sorg i onödan. Det som stör nu är den uteblivna utvisningen av den misstänkte gärningsmannen. Hur i helvete kan det komma sig att han är kvar? Det kommer att bli ett jävla gafflande om det här.

Läs mer: Rebecka Kärde om maskineriet mot papperslösa

Det gafflandet har väl redan satt i gång – med Anna Kinberg Batras uppmärksammade uttalande på Twitter, till exempel?

– Ja, nu ska man plötsligt göra allt på en gång, trots att man kunde ha gjort det tidigare. Sedan ska vi inte överdriva, för väldigt många fogar sig och åker hem, och de som får ett utvisningsbeslut är förstås oftast inte terrorister. Långt vanligare är barn som har gått i svensk skola i flera år och plötsligt får besked om att de ska skickas hem till ett ställe de inte ens minns. Klasskamrater, klasskamraters föräldrar, hela byn reser sig upp och säger: ”Det ska de inte alls det.” Där är jag med på ett annat sätt, men det är väl inte sådana man är orolig för i det här sammanhanget?

Johannes Anyuru: Jag har funnit hopp i hur Europa hittills har hanterat terrorn

Kommer polisens hanterande av dådet att förändra allmänhetens bild av polisen?

– Inte på sikt. Kommer det att förändra Sverige? Inte märkbart. Det kommer att förändra livet för de närmast drabbade, naturligtvis, på ett mycket avgörande och fruktansvärt sätt. Men jag såg en kvinna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sitta i tv och säga att ”Sverige kommer aldrig att bli sig självt igen”. Vad är det för jävla dumheter? Sverige är redan i dag till 99,99 procent samma Sverige som innan det här hände. Folk har kort minne. Länder går inte under på grund av sådant här. De tar stryk momentant, men de överlever och går vidare.

Leif GW Persson är aktuell med tv-serien ”GW:s mord” i TV4. En längre intervju med honom publiceras inom kort.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.