Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/leif-gw-persson-polisanmaler-bluffannonser-pa-facebook/

Kultur

Leif GW Persson polisanmäler bluffannonser på Facebook

Leif GW Persson Foto: Alexander Mahmoud

Flera namnkunniga svenskar har utan sitt godkännande förekommit i bluffannonser på Facebook. En av dem är Leif GW Persson, som har tagit upp kampen mot bedrägerierna.

– Att ett företag som tjänar massor av pengar kan sprida rena lögner som möjliggör grov brottslighet är helt förskräckligt, säger kriminalprofessorn.

Enligt de falska annonserna har flera svenskar i offentligheten, däribland Filip Hammar, Jessica Almenäs och Fredrik Strage, blivit förmögna på bland annat kryptovalutor. Flera av länkarna leder till fejkade webbsajter som efterliknar svenska dags- och kvällstidningar.

– De använder DN:s och Aftonbladets logga och texterna är skrivna som tidningsartiklar. Sedan lurar man folk att skriva in sina kontouppgifter. Många har förlorat ganska mycket pengar, säger Leif GW Persson, som är en av de utsatta personerna.

Kriminalprofessorn har anmält bluffannonserna till polisen. Han betonar dock att det är Facebook som möjliggör bedrägerierna.

– De tjänar massor av pengar på det här och tycks inte vilja städa i sin egen verksamhet. Då får man gå via polisen eftersom Facebook är åtkomliga på ett helt annat sätt än de kriminella som utför bedrägerierna, säger han.

Enligt GW Persson är bedragarna i princip ”omöjliga” att identifiera, eftersom de befinner sig utomlands och ständigt byter ip-adresser.

– Svensk polis är inte särskilt bra på att gripa den typen av kriminella, samtidigt som sådana här fall inte är särskilt högprioriterade, säger han.

Hans jurister har även i flera månader försökt kontakta Facebook för att få stopp på de falska annonserna.

– Hittills har vi inte sett några konkreta resultat. Men det är bara att hålla i så händer det nog något förhoppningsvis.

Hur tror du att det här slutar? 

– Jag har svårt att tro att vi inte kommer att kunna klämma åt Facebook. Annars hamnar vi i ett konstigt läge rent tryckfrihetsmässigt. Att ett företag som tjänar massor av pengar kan sprida rena lögner som möjliggör grov brottslighet är helt förskräckligt. Speciellt när man använder sig av faktiska människor, säger Leif GW Persson.

Även DN:s krönikor Fredrik Strage har utnyttjats i de fejkade annonserna. Strage säger att han till en början inte riktigt förstod omfattningen av bedrägerierna, och inte heller tog dem på särskilt stort allvar.

– Jag har tänkt att jag ska göra en polisanmälan men det har inte riktigt blivit av, säger han och fortsätter:

– Det mest chockerande är att det inte verkar gå att göra någonting åt det. Att Facebook faktiskt inte verkar bry sig ett smack. Det visar återigen vilket samvetslöst och vidrigt företag det är.

Bedrägerierna omfattar inte bara kända mediepersonligheter. Redan i höstas rapporterade Breakit om att även statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och Spotifys grundare Daniel Ek utnyttjats i liknande bluffannonser på Facebook. 

Dagens Nyheter har utan framgång sökt Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster.