Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/leif-zern-mattias-andersson-ar-den-godaste-nyheten-fran-nybroplan-pa-lange/

Kultur

Leif Zern: Mattias Andersson är den godaste nyheten från Nybroplan på länge

Rebecka Hemse och Shanti Roney i Mattias Anderssons ”Uppenbarelsen” på Dramaten 2017. Foto: Sören Vilks

Med Mattias Andersson som ny Dramatenchef kommer ett löfte om ett starkt konstnärligt sinne och en mer öppen teater, skriver DN:s kritiker Leif Zern.

Man kan aldrig säga slutet gott, allting gott om arbetet på en teater. Där bör varje dag vara den första. Att Mattias Andersson blir ny Dramatenchef är inte desto mindre den godaste nyheten från Nybroplan på mycket länge.

Han är i ordets bästa mening vad man förr kallade en teaterman – han kommer inifrån teatern själv, behärskar flera yrken, hör sedan ett par decennier tillbaka till våra djärvaste dramatiker och regissörer, har erfarenhet som chef och viktigast av allt: äger ett konstnärligt sinne som kan mäta sig med nationalscenens främsta ledare de senaste femtio åren, från Erland Josephson till Eirik Stubø.

Mattias Andersson får betraktas som ett otippat val. Efter den milt uttryckt amatörmässiga hanteringen av Stubø väntade sig nog de flesta en mer traditionstyngd efterträdare för att återställa lugnet och det kungliga varumärket på Dramaten. Andersson med sin bakgrund på Backa i Göteborg är ett löfte om en mer öppen teater, framför allt i förhållande till den unga och teaterovana publiken.

Det är fortfarande något av fria grupper över honom, även om hans repertoar rymmer både dokumentärer och Dostojevskijs ”Idioten”. Kanske är det denna kombination av socialt engagemang och djupt allvar som de flesta framför allt förknippar med hans namn. Hans iscensättning av den egna pjäsen ”Uppenbarelsen” räknar jag personligen till de senaste årens avgörande händelser på Dramaten.

Återstår att se hur arbetsfördelningen mellan den nye teaterchefen och vd:n Maria Groop Russel kommer att fungera i det nyuppkomna läget. Jag har varit skeptisk till den sortens dubbelkommando. Men med Mattias Andersson ser det genast ljusare ut. Hela hans idé tycks handla om samarbete. Onekligen en god början.

Läs mer: Mattias Andersson ny teaterchef på Dramaten