Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Lena Dunham rasar över retuscherad omslagsbild

Tv-skaparen Lena Dunham är kritisk till bilden på henne som pryder Tentaciones omslag.
Tv-skaparen Lena Dunham är kritisk till bilden på henne som pryder Tentaciones omslag. Foto: Jordan Strauss / Ap

Lena Dunham riktar stark kritik mot en spansk tidning för att ha retuscherat en bild på henne alldeles för hårt. ”Så här har min kropp aldrig sett ut och kommer aldrig att se ut” skriver Lena Dunham på Instagram.

Det är efter att den spanska tidningen Tentaciones, en bilaga till dagstidningen El Pais, satt en bild på Dunham på omslaget. På bilden är hon stylad på ett liknande sätt som den ikoniska modellen Twiggy.

Enligt Dunham har tidningen gjort mer än den vanliga retuschen av bilden och visar inte längre hur hennes kropp verkligen ser ut. Bilden är tagen av fotografen Ruven Afanador och publicerades första gången i Entertainmest Weekly 2012, enligt The Guardian. Exakt vad som ändrats på bilden går hon inte in på.

Lena Dunham, som skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i tv-serien ”Girls”, har ofta lyfts fram som kritiker av skeva kroppsideal och som en feministisk förebild. Texten på omslaget lyder ”Hon har ändrat feminismens ansikte, nu vill hon förändra sitt liv”.

Lena Dunhams inlägg har fått över 30 000 gilla-markeringar och övervägande delen av kommentarerna är positiva, bland annat skriver många att spanska tidningar är kända för att gå hårt fram med retuscheringen av bilder på kvinnors kroppar. Några frågar också Dunham vad det är hon menar att tidningen ändrat på bilden.

Lena Dunham avslutar sitt inlägg: ”Om ni känner till vad jag gör, varför är ni inte ärliga mot era läsare?”

Tidningen Tentaciones svarade under dagen Dunham i ett öppet brev på El Pais engelskspråkiga webbsida där de menar att bilden inte är retuscherad utan endast beskuren för att passa omslagets format. Tidningen länkar också till originalbilden som köpts in från en agentur och, som de menar, använts i sin originalform. Tentaciones skriver i brevet att de välkomnar Lena Dunhams upproriska sida och erbjuder henne ett exemplar av tidningen varje månad så att hon själv kan se att ”vi vil återge saker som de verkligen är”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.