Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lena-endre-herregud-har-jag-blivit-sa-gammal-att-jag-ska-fa-lasa-nyarsklockan/

Kultur

Lena Endre: Herregud, har jag blivit så gammal att jag ska få läsa ”Nyårsklockan”?

Lena Endre läser dikten ”Nyårsklockan” vid Sollidens scen på Skansen. Foto: Hampus Andersson

Skådespelaren och regissören Lena Endre får äran att ringa in det nya årtiondet på Skansen i Stockholm.

– Jag har läst dikten varje dag i två månader, säger hon till DN.

Redan på nyårsafton 1895 ställde sig Nikolaus Bergendahl på Sollidens scen på Skansen och läste Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”. Nu är det Lena Endres tur att föra den 124-åriga traditionen vidare.

– Det är en fantastiskt ärofylld uppgift. När jag fick frågan tänkte jag ”herregud, har jag blivit så gammal att jag ska få läsa ‘Nyårsklockan’?”. Sedan insåg jag att ”ja, det har jag ju”, säger Endre.

Hur har du förberett dig?

– Jag tror fasen inte att jag har övat på en tre minuters text såhär mycket någonsin tidigare. Den sitter men plötsligt kan det ju hända något på scen som gör att du tappar koncentrationen. En raket kan smälla av för tidigt eller vad som helst. 

– Gudskelov har jag stått på scen i 40 år så jag vet vad som väntar. Men det är en enorm anspänning under tre minuter och du kan inte ta om det om det skulle gå fel. På en teaterscen kan du räddas av dina kollegor, men nu står jag ju där själv.

Jag blir nervös bara jag ser Skansen tvärs över vattnet

Är du nervös?

– Skämtar du med mig? Jag blir nervös bara jag ser Skansen tvärs över vattnet, säger Endre och skrattar. 

Många av uppläsarna i modern tid har tagit sig vissa friheter med texten. Mikael Persbrandt valde att under det senaste firandet ta bort två verser ur dikten. Endre planerar dock att hålla sig trogen originalet. 

– Jag kommer inte att modernisera den utan läser hela. Den är klassisk och fin som den är. Förstår man inte vissa ord kanske man får ett ytterligare ord till sin vokabulär. 

– Exempelvis ”hugsvalelse”. Det kanske inte så många vet vad det betyder, men tänk om det blir inne att använda igen? skämtar hon och fortsätter:

– ”Kan du inte ge mig lite hugsvalelse”. 

Det är som att den skulle vara diktad i dag med alla påhitt och fejkade nyheter som vi ser

Vad hade du för relation till dikten förut? 

– Jag har hört dikten otaliga gånger när man står där i vardagsrummet på nyårsafton. Men oftast ska det hällas upp och skålas, ringningen börjar och så hör man inte riktigt hela. När jag nu arbetar med texten så inser jag att den är helt fantastisk.

– Dikten är ständigt aktuell, nu mer än någonsin med våra oroliga tider.

Hur då?

– ”Ring lögnens makt från världens gränser ut, och ring in sanningens till oss som famla.” Det är som att den skulle vara diktad i dag med alla påhitt och fejkade nyheter som vi ser. 

Vad är dina förväntningar på 2020?

– Jag hoppas att det går bra för mina barn och att allt flyter fridfullt fram. Men vi har mycket skrämmande framför oss. I synnerhet med alla galna ledare runt om i världen som påstår saker och kommer undan med det. De ljuger och upprepar det tillräckligt många gånger så att det plötsligt tas för sanning. 

– Förhoppningsvis kan våra regeringar också komma överens om klimatet för det oroar mig väldigt mycket. 

Lena Endre berättar att hon efter tolvslaget på nyårsafton återvänder hem till sitt där det blir fest. Då får hon avnjuta ett glas champagne, men det blir inte en droppe innan uppläsningen på Skansen.  

– Inte ens en alkoholfri öl. Det får bli efteråt.

Jan Malmsjö under nyårsfirandet vid Skansen. Foto: Bertil Ericson/TT

I raden av skådespelare som tidigare har läst upp ”Nyårsklockan” märks bland andra Jarl Kulle, Margaretha Krook och Jan Malmsjö som valde att kliva åt sidan efter att ha haft uppdraget i hela tolv år. Sedan 2014 byts diktläsaren ut varje år. Det tycks inte heller vara på tal att Lena Endre även nästa år ska läsa upp dikten på nyårsafton. Hon har nämligen redan en tanke på vem som bör efterträda henne.

– Jag tyckte att jag kom på en oerhört bra idé häromdagen, att poeten Bruno K. Öijer ska läsa upp den. Vilken hit det kan bli. Det är nog ingen som kan toppa det!