Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/lill-lindfors-om-ola-magnell-en-av-vara-framsta-poeter/

Musik

Lill Lindfors om Ola Magnell: En av våra främsta poeter

Bild 1 av 2 Under 1970-talet inledde Ola Magnell sin karriär som textförfattare, bland annat år Lill Lindfors.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 2 Tomas Andersson Wij
Foto: Hampus Andersson

En av Musiksveriges allra främsta poeter och textförfattare. Ola Magnells kollegor i musikbranschen minns en artist som lyckades förena flera världar.

– För mig var han en av de stora inspiratörerna, säger artisten Tomas Andersson Wij.

Under torsdagen kom beskedet att artisten och låtskrivaren Ola Magnell är död. Han blev 74 år gammal. Lill Lindfors ser tillbaka på en kär vän och artistkollega.

– Han var en av våra främsta poeter. Han hade fina tankegångar och ett eget språk. Han var klurig i sitt sätt att uttrycka sig. En vän och fin människa, säger hon.

På 1970-talet inledde Ola Magnell sin bana som textförfattare åt bland andra Lill Lindfors.

– Det är klart att han har betytt mycket för mig och min karriär. Jag döpte en hel lp efter låten ”Fritt fram” som han skrev åt mig, berättar Lill Lindfors.

Mikael Wiehe, musiker och låtskrivare, säger att trots att han och Magnell hade lite med varandra att göra så hälsade de alltid vänligt på varandra. 

– Jag avslutade bara för en vecka sedan en bok med Ola Magnells samlade låttexter, som han gav ut häromåret. Jag läste alla hans bra texter och dessutom gjorde han ju många bra Bob Dylan-översättningar. Jag upptäckte att vi hade mycket gemensam i ordval, bilder som vi sökte oss till – och rim. Jag kände mig besläktad med honom, säger Wiehe.

Wiehe beskriver Magnells musik som bärande på en ensamhetskänsla.

– Jag tyckte nog att väldigt många av hans texter handlade om det, ett utanförskap, mer än direkt politiska inlägg. Hans texter var mer individualistiska och personliga.

Miakel Wiehe
Miakel Wiehe Foto: Roger Turesson

Artisten och journalisten Tomas Andersson Wij upptäckte Ola Magnells musik när han varit i femtonårsåldern och har senare gjort flera intervjuer med honom.

– Den senaste intervjun var en lång mejlintervju som pågick några månader. Han var väldigt svårintervjuad: han var självmedveten, självkritisk och tyckte inte om att höra sin egen röst. Det var lättare att skriva med honom, även om det inte var särskilt lätt heller, säger Tomas Andersson Wij.

Det finns något slitstarkt i det som Magnell skapat, menar Andersson Wij som lyfter fram albumet ”Rolös” (2010) som ett av artistens allra bästa. 

– För mig var han en av de stora inspiratörerna – en som visade vad man kunde göra med det svenska språket. Han var fantastisk med språket, vig som en Idlaflicka och lyckades förena Bob Dylans lite psykedeliska, drömska värld med något väldigt svenskt: Hasse och Tage, Per Oscarsson, Fröding. Det fanns humor och lekfullhet i hans uttryck, men också en väldig hudlöshet. Han var en väldigt känslig och orolig människa, säger Tomas Andersson Wij. 

Göran Greider
Göran Greider Foto: Sofia Runarsdotter

Journalisten och författaren Göran Greider minns Ola Magnell med värme.

– Han var som en svensk Bob Dylan, en av de stora oroliga poeterna i svensk vistradition. Han kombinerade ångest med finstämd lyrik. En av de vackraste sångerna som har skrivits i hela det här landet är ”Pappa”, som är en storslagen hyllning till hans far, säger han.

Christian Kjellvander.
Christian Kjellvander. Foto: LARS EPSTEIN

Christian Kjellvander, musiker och låtskrivare, säger att han träffade Magnell några gånger och beskriver honom som ”en otroligt trevlig person”. 

– För mig hade han ett slags urkraft i sin röst, en som ger en slags Tony Joe White-känsla. Hans röst kom ur en så otrolig botten, en oefterhärmlig och ofuskbar botten. Det var något särskilt med tonen i rösten, det fanns så mycket där. Han var samtidigt en väldigt mjuk och vän person som var omhändertagande och dessutom försiktig. Man kände alltid en stor mjukhet i honom trots att han var en stor, vuxen, karl, säger Kjellvander.

Läs mer: Ola Magnell är död – blev 74 år