Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 02:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/linnea-swedenmark-skriver-effektiv-poesi-om-hemtjansten/

Bokrecensioner

Linnea Swedenmark skriver effektiv poesi om hemtjänsten

Linnea Swedenmark.
Linnea Swedenmark. Foto: Vesna Prekopic

Linnea Swedenmark har samlat dikter från sin tid i hemtjänsten. Det är vällovligt, men ställer också frågor om varför vi ska behöva rörande anekdoter för att respektera våra äldre.  

Det känns längesedan nu, men jag tror att alla minns. Näringslivsmännen som gnällde om ”den tärande sektorn” och vrålade frågor om Vad fan de får för skatten. Nu har de krälat tillbaka till sina skatteparadis och vi talar om deras tärande sektorer som hjältar. För i kristider gäller helt andra prioriteringar. Livet, nämligen.

Linnea Swedenmark har skrivit dikter om sin tid inom hemtjänsten. Det är egentligen inget märkvärdig med dem. Mest är det korta anekdoter från arbetslivet med ojämn högermarginal. Men det är mycket effektiva dikter: brukspoesi för ett samhälle som tappat taget om vad ett samhälle egentligen innebär.

Swedenmark skriver om kryddhyllor med bäst före-datum närapå 30 år tillbaka. Elsa som matar talgoxar, ekorrar och råttor med smörgås. Språkvetaren Gunilla som tycker det är märkligt att kallas ”kund”. Och om poetens eget klass-självförakt när hon märker hur de anhörigas attityd förändras sedan hon försäkrat att detta bara är ett tillfälligt jobb. Att hon egentligen pluggar på universitetet.

I gamla människor ser vi vad de saknar, inte vad de har – hos yngre lyfter vi vad de har men glömmer vad de saknar.

Alla vi som har jobbat tillfälligt inom vården känner igen den där attitydförändringen.

Swedenmarks dikter är också ett exempel på det gulligullande som brukar ersätta respekt mot äldre i vårt land. Sverige är ju exceptionellt när det kommer an på att hylla ungdomen som princip och se ner på de äldre. I gamla människor ser vi vad de saknar, inte vad de har – hos yngre lyfter vi vad de har men glömmer vad de saknar.

Så Linnea Swedenmarks bok skulle absolut kunna delas ut till alla vid Hemtjänsten, som en påminnelse om vad som döljer sig bakom ”kunderna”. Men den påminner oss också om det förnedrande i att vi respekterar folk över 70 bara om de är lite rörande och söta som husdjur när de lärt sig ett trick.

Läs fler texter av Jonas Thente och fler bokrecensioner. 

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt