Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Det är lätt att känna sig som en av Zuckerbergs dumjävlar

Linus Larsson om Mark Zuckerberg.
Linus Larsson om Mark Zuckerberg. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Mark Zuckerberg tjatar om att han startade Facebook från sitt studentrum. Varför i hela friden vill han att någon ska minnas den tiden? 

Det blir lätt fel när man bygger hemsidor. Koden kan ha en bugg. Servern kan strula. Eller så råkar man rasera all civiliserad diskussion, skapar en plattform för globalt informationskrig och polariserar samhällen tills unioner spricker och en orange dokusåpafarbror blir USA-president.

Så sitter man där, i den amerikanska senaten och försöker förklara sig, som Facebooks vd Mark Zuckerberg förra veckan. (Twitter svämmar över av skämt om det, jag tror komikern Zack Bornstein var först.) 

Efter Cambridge Analytica-skandalen har han gått på defensiven, bett om ursäkt, lovat bättring och bett om ursäkt igen. Zuckerberg kom till senaten med en formulering han skulle återkomma till gång på gång: Att han startade Facebook från sitt studentrum. Om och om igen nämnde han det. Jag räknar till minst fem gånger.

Läs mer: Zuckerberg ber kongressen om ursäkt för att Facebook inte tagit ansvar 

Att odla en historia om hur ens företag startade under anspråkslösa förhållanden är Silicon Valley-standard. Mest klassisk är den om skäggiga män i ett garage omgivna av elektronikskrot. Jag har själv stått vid garaget där Apples grundare ska ha satt ihop de första datorerna. Vanliga stackars människor verkar bo där nu. Stackars, för jag är inte den enda som har hängt där och glott. En skylt berättar trött att man får nöja sig med att fota från gatan om man prompt måste ha en bild.

Studentrummet är en twist på temat, även om syftet är detsamma – att visa hur imperiet är sprunget ur ädel strävan och att det byggdes från intet av Grundaren med Den Stora Visionen.

Men är just studentrummet ett klokt val? Är det den oskyldiga plats Zuckerberg vill se den som? Är inte studentrum platsen där tentatillfällen sovs bort och drogdebuter begås? Där unga odlar skörbjugg av snabbmakaroner och oförstånd? Är det vad man vill att folk ska tänka på när man försöker intyga världen om att man i grund och botten vill väl och har gott omdöme?

Martin Gelin: Förvirrat förhör blir tillfällig räddning för Zuckerberg 

Saken är att det finns spår från Zuckerbergs studenttid. De ger en annan bild av Facebooks födelse. En del handlar om konflikten med tvillingarna, Winklevoss-bröderna som anklagade Zuckerberg för att ha stulit idén till Facebook. Det gestaltades i filmen ”The social network” och får ses som både välkänd och avslutad. 

Men i en serie chattloggar talar Mark Zuckerberg också om hanteringen av – just det – andra människors data. Loggarna läckte till sajten Silicon Valley Insider och verifierades av tidskriften New Yorker

Till en vän skröt han om all information han hade om Harvardstudenterna och fortsatte:  

Zuck: Jag har över 4000 mejl, bilder, adresser, personnummer

Vännen: Va!? Hur lyckades du med det?

Zuck: De bara lämnade över det. 

Zuck: Jag vet inte varför.

Zuck: De ”litar på mig”.

Zuck: Dumjävlar.

Låt oss konstatera det självklara: Mark Zuckerberg var mycket ung när han skrev detta. Facebook var inte i närheten av vad det sedan blev. Han säger att han ångrar allt. Han kan ha en helt annan syn på frågan nu. 

Men det är märkligt att han vill påminna om den där tiden. Varför nämner han studentrummet i tid och otid? Varför, just när det har uppdagats att tiotals miljoner människors data läcktes till Trump-kampanjen? Varför, när det är lättare än någonsin att känna sig som han formulerade det – som en dumjävel som bara lämnade över allt?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.