Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Linus Larsson: ”Grundläggande frågor för internet står på spel”

Europaparlamentet under omröstningen.
Europaparlamentet under omröstningen. Foto: FREDERICK FLORIN

Två principer som har varit viktiga för hela nätets framväxt berörs av upphovsrättsdirektivet. Det är därför frågan är så brännhet. DN:s Linus Larsson svarar på tre frågor om debatten.

Vad handlar omröstningen om?

– Nya regler för upphovsrätt i EU. Mest uppmärksammat är två förslag: Dels det som kritikerna kallar länkskatt, dels så kallade uppladdningsfilter. ”Länkskatten” handlar om hur man ska få länka till exempelvis artiklar tillsammans med utdrag eller citat ur dem. Siktet är inställt på tjänster som Google News, men kritiker menar att regeln är för bred och riskerar att slå även mot andra sammanhang.

Varför är frågan så kontroversiell?

– Omröstningen berör grundläggande frågor för hur internet ska fungera. Ett exempel är det som kallas uppladdningsfilter, en funktion som skannar uppladdningar i jakt på upphovsrättsskyddat material, så som bilder på Facebook och videor på Youtube. En tjänst som inte skaffar ett sådant filter skulle kunna hållas ansvarig för vad användarna lägger upp, vilket kan innebära jättelika skadestånd.

Kritikerna menar att det kommer både strypa möjligheten att bygga nya tjänster (filter är dyra och tekniskt komplicerade) och att filtren är en farlig inskränkning i spridningen av information. För att företagen ska vara på den säkra sidan riskerar filtren att stoppa för mycket. Parodier med omklippt material, exempelvis.

– Att länka fritt är en fundamental princip för webben och var en förutsättning för att den skulle kunna växa fram. Även möjligheten att driva tjänster där folk skapar och delar material utan förhandsgranskning har varit viktigt för nätets utveckling. Det brukar liknas vid att Posten inte hålls ansvarig för allt folk skickar i brev. Därför skapar frågan så het debatt. 

Vem är segrare?

– Inför omröstningen har båda sidor lobbat stenhårt för sin sak. Bland motståndarna finns både internetaktivister och resursstarka företag som Google. Bland förespråkarna mediebolag och företrädare för upphovsrättsägare. Att förslaget nu röstades igenom i EU-parlamentet är en seger för de senare. Nu väntar fortsatta förhandlingar mellan parlamentet och andra EU-parter innan det slutgiltiga beslutet tas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.