Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/linus-larsson-han-tar-fajten-mot-den-allmanna-forgubbningen/

Kultur

Linus Larsson: Han tar fajten mot den allmänna förgubbningen

Arnold Schwarzenegger – kroppsbyggare, actionikon, politiker. Foto: Chelsea Lauren/TT

Det går inte att hindra den. Men man kan ta kontroll över sin egen förgubbningsprocess. Jag har hittat en positiv förebild. Kan Arnold Schwarzenegger så kan väl alla.

En dag händer det bara. Man har börjat gilla maltwhisky. Ens biologiska klocka påminner om de mest grundläggande behoven: Bygg en bastu! Timra, din jävel!

Förgubbningen är en okuvlig urkraft som kommer utan inbjudan. Förr eller senare kommer man köpa en tweedkostym, tredelad, och ingen kommer le åt ironin för nu är det bara vanliga finkläder.

Om man inte är uppmärksam på de värsta yttringarna finns risk att det inte slutar med single malt och bastubyggen. Man kanske skaffar en för stor bil. Sitter och bankar fram ONÖDIGT MÅNGA VERSALER till någon 22-årig krönikör. 

Vill det sig riktigt illa skriver man själv krönikor om att det inte finns något hat mot Greta Thunberg. (När Bengt Ohlsson skrev det stod en 39-årig man åtalad för att ha dödshotat henne och hennes familj, i brev han har medgivit att han skrivit. En kolumnist i en av Australiens stora tidningar hade kallat henne ”djupt störd”. Arron Banks, den stenrika Brexitfinansiären, hade skojat om att hennes båt skulle sjunka på väg över Atlanten. Men vem orkar googla?) 

Fullt så förödande behöver förgubbningen inte vara för alla. Men att försöka mota den är som att stoppa en lavin med händerna. Nej, den kan inte stoppas. Däremot kan man ta kommandot över sin egen förgubbning. Det enda som behövs är en positiv förebild och jag är här för att berätta att jag har hittat honom. Han fanns inte där man kanske skulle kunna tro. 

Jag talar om Arnold Schwarzenegger. Kroppsbyggare. Actionikon. Politiker. Och nu en fyrbåk som kan vägleda en i förgubbningen.

Låt mig förklara. För det första talar vi om en sen utveckling, men faserna rubbas kanske av steroider och huvudroll i ”Dagissnuten”. År 2004 stod Arnold, då runt 57 år gammal, och mässade om ”girlie men” inför republikanska partiets konvent. (Uttrycket uppfanns i en Saturday Night Live-sketch som gjorde parodi på österrikiska, övermacho bodybuilders, men Arnold gillade det och gjorde det till sitt eget.)

En annan gång övertalade han personligen tillverkaren av Humvee, det fläskiga militärfordonet, att börja sälja civila versioner. Resultatet blev det kanske mest fossilfrossande, smaklösa schabrak som har setts på en bit asfalt. Som mest ska han ha ägt sju stycken. Flera kvinnor har anklagat honom för sexuella trakasserier. Och länge ägnade han sitt liv åt att manifestera att en riktig man har breda axelpartier och smala tankebanor. 

Men sen. Sen förändrades allt. Han bad om ursäkt för ”girlie men”. Han byggde om monsterbilen till fossilfri drift. Han undertecknade en av USA:s första rejäla lagar mot utsläpp av växthusgaser. Han började jiddra med Donald Trump på Twitter och blev tidigt Greta Thunbergs största fan, åtminstone sett till bicepsomkrets.

Till slut bröt han mot den konventionella förgubbningens yttersta tabu: Han drog ner på köttet. Nu har han medproducerat en dokumentär, ”Game changers”, om elitidrottare och styrkeknuttar som äter grönt. 

– Jag vet det bättre än någon annan, för jag levde i den här världen – ”biff är för män”, säger han i filmen som är full med gamla klipp där han ser ut som en Belgian blue.

– De säljer idén att riktiga män äter kött. Men det är marknadsföring. Det har ingenting med verkligheten att göra. 

Om Arnold Schwarzenegger kan skärpa sig så finns hopp för allas förgubbning. Med tweed på kroppen, single malt i handen, grönt på tallriken och inte en enda VERSALT SKRIVEN HARANG i kommentarsfälten.