Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nu åtalas Swefilmer men klonerna har redan funnits länge på nätet

Foto: TT

Det sägs ibland att två nya piratsajter uppstår för varje som polisen stänger. Men för filmbolagen är det en liten seger att bara krångla till det för gratistittare.

På måndagen inleddes rättegången mot Swefilmer. Två män står misstänkta. Fallet är viktigt om man intresserar sig för upphovsrätt och piratkopiering – det var en stor, betydelsefull filmsajt som lockade enorma besökarskaror.

För den som har missat: Swefilmer var ingen fildelningssajt, utan ett slags pirat-Netflix som strömmade filmer direkt på webben. Att använda sidan var mycket enklare än att ladda hem filer och greja med spelarprogram. Sök upp filmen, klicka ”play” och filmen är i gång. Tusentals filmer fanns tillgängliga.

I flera år har strömningssajterna varit det riktigt röda skynket medan fildelningssajter som The pirate bay sågs som allt mer överspelade kapitel. Jag minns efter en radiosändning, när en av bolagens företrädare ventilerade tanken på framtvingad blockering för första gången. Det kändes oerhört drastiskt, men nu är det verklighet sedan Bredbandsbolaget tvingades att blockera sina kunder från att nå Swefilmer. Samtidigt snokade de reda på de nu misstänkta männen och polisanmälde dem.

Nu ska rättegången rulla på till slutet av månaden, sedan får vi se om de fälls och vad straffet i så fall blir. Fälls de riskerar de fängelse och ett saftigt skadestånd, kanske i mångmiljonklassen. Förutom upphovsrättsbrottet anklagas de för pengatvätt eftersom en stor del av de pengarna de enligt åtalet har tjänat ska ha slussats via en utländsk bank för att göras rena. Pengarna, 14 miljoner kronor, uppges komma från reklam och åklagaren listar vad hon menar att det har gått till: Bostäder, dyra bilar och välfyllda sparkonton. Ur filmbolagens perspektiv är det svårt att se tillslaget som annat än en rejäl framgång.

Men effekten då? Kommer det sätta stopp för piratstreaming? Inte en snöbolls chans i helvetet. Är det därmed ett meningslöst slag i luften? Nej, inte riktigt.

Ända sedan The pirate bay var en nyckläckt, kaxig uppstickarsajt har fildelningsvänner argumenterat för att oinskränkt spridning av film och musik är en närmast ostoppbar kraft, som en naturlag. Varje gång polisen stängde ner en sajt dök nya upp. ”Internet är en hydra”, lydde ett stridsrop när 00-talets nätromantik spirade som mest. För varje huvud som huggs av (tänk en kontroversiell sajt som stängs) så växer två nya ut. Under andra namn, på nya servrar och nätadresser återuppstår de. Blockeras sajterna hittar folk sätt att ta sig förbi, det finns ju knep. Till och med kineser bakom den stenhårda internetcensuren klarar ju att läsa BBC om de verkligen vill, argumenterade de.

På sätt och vis har de fått rätt. I dag finns en uppsjö sajter som fyller samma funktion som begravda Swefilmer. Några klick räcker för att hitta det senaste från Hollywood.

Men grejen är att inte ens piratjägarna verkar tro på ett totalstopp längre. Snarare siktar de på att krångla till det. Besvära. Göra det drygt att leta bland halvt fungerande piratsajter som försvinner och återuppstår, leta nya adresser, vara osäker på vad som fungerar. De vill skapa allmänt kaos och inte ge någon streamingsajt lugn att finslipas. Allt med förhoppningen att folk till slut ska sucka, plocka fram kreditkortet och skaffa sig konton på lagliga sajter.

Inte för att de någonsin kommer kunna ha de senaste filmerna medan de fortfarande fyller biografer. Men för den som varken orkar lära sig hur bittorrent fungerar eller jaga runt ska det till sist bli det enda de orkar med. Kanske fungerar det. ”Gamla swefilmer är så mycket bättre, nu suger det balle”, twittrar någon till sina 54 följare och sammanfattar elegant filmbranschens hela samtida strategi inför piratfrågan.

Läs merInternetbolag lovar ta strid mot blockering

Bredbandsbolaget tvingas blockera piratsajter

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.