Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu kallar Google sitt sökresultat för ett misslyckande

En falsk artikel som hävdade att Donald Trump fick flest röster i USA-valet kom högt upp bland sökresultaten på Google.
En falsk artikel som hävdade att Donald Trump fick flest röster i USA-valet kom högt upp bland sökresultaten på Google. Foto: Lotta Härdelin, AP

Googles chef för utveckling av sökmotorn är märkbart missnöjd när DN träffar honom. En bluffsajt som ljuger om att Donald Trump fick flest röster ska inte hamna överst i sökresultatet. ”Ett misslyckande”, kallar han det.

Den som har följt diskussionen om falska nyheter, propaganda och internetföretagens ansvar efter USA-valet får lätt en splittrad bild: Först kallade Mark Zuckerberg det för en galen idé att spridningen av lögner på Facebook kunde ha påverkat utgången i valet.

Sedan framkom att högt uppsatta chefer hållit oroliga möten där de diskuterade Facebooks ansvar. En grupp anställda har i hemlighet slipat på planer för att göra något åt saken. Till slut kom beskedet att annonsnätverket inte skulle få utnyttjas av sajter som lever på fejkade nyheter.

Google försökte först ligga lågt, trots kritik mot att en artikel som helt felaktigt påstod att Donald Trump hade fått flest röster hamnade överst när man sökte efter valresultatet. (Artikeln har sedan dess halkat ner, men finns i skrivande stund fortfarande på topp tio.)

Sedan kom beskedet att bluffsajter ska förbjudas att tjäna pengar på Googles annonsfunktion. Facebook införde en snarlik policy strax därpå.

Efter att det blev känt träffade jag Behshad Behzadi, en av Googles mest profilerade chefer inom sökteknik. I tio år har han arbetat med hur resultaten organiseras, vad som hamnar högt och vad som prioriteras ned. Nu driver han utvecklingen som ska låta Google förstå mänskligt tal så framtidens sökningar blir mer som att samtala med en människa.

 

Det är ett misslyckande för vår rankning. Vi visste inte att den var fejk. Rankningarna bygger helt på algoritmer, och de kan gå fel. 

 

Det är tydligt hur frustrerad han är. En sajt utan trovärdighet ska inte hamna överst, säger han.

– Det är ett misslyckande för vår rankning. Vi visste inte att den var fejk. Rankningarna bygger helt på algoritmer, och de kan gå fel. Våra anställda arbetar för att det inte ska hända, säger han när jag och en grupp journalister träffar honom på Googles Londonkontor.

Framför allt Mark Zuckerberg har bestämt avfärdat att Facebook skulle axla ansvaret att skilja lögn från sanning. Det vore ”komplicerat”, skrev han nedtonat. Minst sagt. Företaget skulle behöva slå fast vad som är sant och inte bland över en miljard människors kommunikation. Svåra gränsdragningar skulle uppstå och varje beslut skulle anklagas för att vara politiserat.

Googles Behshad Behzadi har siktet på en mer teknisk lösning.

– Vi arbetar med att försöka identifiera falsk information genom maskininlärning, säger han.

Maskininlärning betyder mjukvara som tränar sig själv, utan direkt mänsklig inblandning. Det är nära relaterat till artificiell intelligens och det kanske mest hajpade i teknikvärlden just nu. Det används redan i många delar av Googles imperium, i översättning mellan språk och funktioner som analyserar språk och bilder.

– I framtiden kan det hjälpa till, säger Behshad Behzadi utan att gå in på ytterligare detaljer om hur maskininlärningen skulle fungera.

Exakt vad det kan innebära är svårt att säga, liksom hur avlägsen sådan teknik är. Man kan dock vara säker på två saker: För utomstående kommer det även i framtiden vara ett mysterium hur algoritmen som avgör sorteringen ser ut, man kommer inte från en dag till en annan märka att funktionen har slagits på. Dessutom: ju svårare det blir att sprida desinformation och falsk propaganda, desto mer kommer dess skapare försöka.

Falska nyheter har blivit en hel industri och en politisk kraft att räkna med. Tekniska lösningar kan ha en roll att spela, men det ter sig omöjligt att inte även framtida val kommer präglas av falska nyheter. I slutändan kommer det avgörande vara hur skeptiska och källkritiskt skickliga vanliga människor är.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.