Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Litteraturprofessor: ”Kännetecknande för den låga nivå som Horace Engdahl numera rör sig på”

Det forskarupprop som i DN ifrågasatte Akademiens legitimitet kritiserades under tisdagen av Horace Engdahl i P1. Nu svarar en av uppropets samordnare på Engdahls ord och vad hon anser om Akademiens agerande i krisen.

Den 16 april publicerades i DN ett upprop av svenska forskare verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, där de uttryckte oro över Svenska Akademiens legitimitet.

I radioprogrammet ”Nordegren & Epstein i P1” får Horace Engdahl frågan om vad han tycker om uppropet och svarar: ”Den kritiken är synnerligen suddig eftersom ingen förklarat vad de menar med det, det kändes ohederligt insinuant. De borde utveckla det vidare eller tiga. För en gångs skull passar verkligen termen ’hjärnsläpp’, och det är rejält med hjärnor det handlar om, man kunde verkligen höra dunsen.”

– Det kännetecknar den låga nivå som Horace Engdahl numera rör sig på, säger Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och en av samordnarna av uppropet.

– Det är inte så konstigt att beskriva bristande legitimitet när nästan hälften av ledamöterna inte är på plats; det är svårt att tycka att några beslut har stadgemässig legitimitet då. Även om vi inte gick in på det mer i detalj så talar de siffrorna ett tydligt språk.

Har Akademiens kris diskuteras mycket inom forskarvärlden sedan uppropet publicerades?

– Det har varit väldigt mycket diskussioner på alla möjliga nivåer, många är bekymrade över vad vi riskerar professionellt med den här krisen. Men det har varit en del dumheter också, det kan jag möjligen hålla med Horace om, han har väl fått utstå en del smälek från olika håll och har väl gått upp i limningen nu. Men diskussionen har varit väldigt bred och har alla fasetter, som stora händelser får numera.

Vad tycker du om de åtgärder som vidtagits av Akademien?

– Pressmeddelandet var lite halvhjärtat, men på rätt väg. Det var ungefär vad man kunnat förvänta sig, med tanke på att de är decimerade. Men det verkar som att ett par tre ledamöter tyckte det var bra så det kanske går att få tillbaka några till arbetsbänkarna. Sedan rent personligt kan jag tycka att det ändå är lite otillräckligt att man å ena sidan erkänner misstag, men å andra sidan inte riktigt vill ta itu med de stora problemen. Vi har fortfarande ett par ledamöter som – med tanke på att Danius och Frostenson slutat – ändå sitter kvar och inte tar sin del av ansvaret, som det verkar. Man kan tänka sig att processen är långt ifrån avslutad. 

Läs också:

Horace Engdahl: Forskarna måste ha fått hjänsläpp

Forskare i upprop: Svenska Akademien saknar legitimitet 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.