Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/live-folj-rattegangen-mot-asap-rocky/

Kultur

19-åringen: Jag trodde att jag skulle dö

01:14. Den uppmärksammade rättegången mot rapparen och världsstjärnan ASAP Rocky inleddes på tisdagen.
Bild 1 av 1
Foto: Nicklas Thegerström

Trycket var stort när rättegången mot ASAP Rocky inleddes i Stockholms tingsrätt på tisdagen. Större delen av dagen ägnades åt beskrivningar av den misstänkta misshandeln vars efterdyningar rönt massivt internationellt intresse.

Längst fram i åhörarrummet satt ASAP Rockys mamma Renee Black tillsammans med representanter för det amerikanska utrikesdepartementet och ett fåtal andra anhöriga. Hon såg sammanbiten och lite sorgsen ut, med blicken riktad rakt fram. I en paus kastade hon slängkyssar mot sin son.

Bakom henne, på den till bristningsfyllda åhörarläktaren i säkerhetssalen, satt journalister, däribland flera från internationella medier. Ackrediterade till rättegången var ett femtontal utländska mediebolag, bland dem CNN, BBC, NBC, Der Spiegel och NRK.

Rätten, målsäganden, de tilltalade och deras advokater och tolkar, fanns på andra sidan pansarglaset.

De åtalade, rapartisten och två medlemmar i hans team, kom in i Kriminalvårdens mörkgröna kläder. Målsäganden, en 19-årig man som kom till Sverige som ensamkommande flykting 2015, var kortklippt, klädd i vit, kortärmad skjorta och grå byxor.

– Var och en gav mig ett tjugotal slag och sparkar. Jag vet att de har en glasflaska, jag känner det när jag ligger på marken och de slår mig mot huvudet, sa han när åklagaren förhörde honom i tingsrätten.

– Jag tror att de ska slå ihjäl mig. Det är så det känns.

För att vara ett misshandelsfall är intresset oerhört, men själva rättegångsförhandlingen skiljer sig inte från andra. USA:s president Donald Trumps inblandning satte ett starkt ljus på Sverige, och Stockholms tingsrätt.

Den första rättegångsdagen dominerades av sakframställningar. Åklagaren började med att i detalj beskriva förloppet, som inträffade på kvällen den 30 juni, och hur kontakterna mellan den 19-åringen och ASAP Rocky och hans följe såg ut, fram till dess att han låg på asfalten.

Därefter hördes målsäganden.

Utöver 19-åringens egen berättelse vilar åtalet främst på bevisning i form av ett antal filmsekvenser: klipp som publicerats på den amerikanska nöjessajten TMZ och på rapparens Instagramkonto, sekvenser från övervakningskameror, och ytterligare mobilfilm från ett vittne. En kort, opublicerad sekvens från ASAP Rockys managers mobiltelefon ingår också.

Flera mobiler har beslagtagits av polisen och gåtts igenom, men ASAP Rockys telefon har inte hittats. Åklagaren menar att även en rad sms-konversationer mellan medlemmar av ASAP Rockys team visar att artisten deltog i misshandeln, och att han kan ha hållit i den trasiga glasflaska som ska ha gett målsäganden skador. 19-åringen pekade dock främst ut de två andra tilltalade i ASAP Rockys team som de som slog med glas.

Vid ett tillfälle gick 19-åringen fram till rätten och visade upp ärren på sina armar.

Målsäganden har begärt ett skadestånd på 139.700 kronor för kränkning, sveda och värk, inkomstförlust och utseendemässig skada. Han berättade att han har haft mycket ont, sover dåligt och känner sig rädd inombords, och att han inte kunnat fortsätta arbeta som diskare.

Artistteamets advokater lade fram en annan bild av händelseförloppet. 

– Försvaret påstår att målsäganden visar hotfullt aggressivt och djupt provocerande beteende när de vägrar ta till sig att de följer efter någon som vill bli lämnad ifred, sa ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic, som beskrev målsäganden som påstridig och ”en jo-jo”.

Genom sitt kändisskap har ASAP Rocky haft anledning att känna sig särskilt utsatt, menar man, han har tidigare attackerats bland annat med kniv. Artistteamet hävdar att 19-åringen visade tecken på att vara påverkad (han drogtestades aldrig). Man menar också att målsäganden betett sig irrationellt och att det i sig varit hotfullt, inte minst genom att han följt efter en man så mycket större än han själv, mot dennes tydliga vilja.

Åklagaren och försvaret gör olika tolkningar av hur det kommer sig att målsäganden har skärskador av glas. Medan åklagaren menar att minst en av de tilltalade har slagits med delar av en glasflaska, hävdar advokat Slobodan Jovicic att glasbitar kan ha suttit fast under ASAP Rockys skosula när han trampat på 19-åringen, och att ingen medvetet använt glas. Han hade svårare att förklara vem som åsyftas i ett sms av ASAP Rockys assistent, där hon skriver att en person plockat upp en glasflaska som tillhygge. Jovicic ifrågasatte det korrekta i hennes uppgifter.

Försvarsadvokaterna menar att förloppet gått mycket snabbt och att de agerat för att försöka avvärja vad de såg som ett hotande, våldsamt angrepp på artisten.

Brottsutredningen och häktningen av ASAP Rocky, som greps efter en konsert i Stockholm den 2 juli, har väckt enorm uppmärksamhet. 

När Trump twittrade om fallet och ringde upp statsminister Stefan Löfven för att be honom släppa amerikanen, blev fallet storpolitik. Från den svenska regeringens sida har man betonat att politiker inte får lägga sig i rättsprocesser. Ett upprop i USA för artistens frisläppande har undertecknats av mer än 624.000 personer, inklusive en rad kändisar.

Rättegången återupptas på torsdag, då ASAP Rocky ska höras. Den avslutas på fredag. Om rätten inte finner det troligt att de tilltalade döms till ett längre fängelsestraff, vilket verkar osannolikt, kan de då lämna häktet. 

Läs mer: 

Anklagelserna och bevisningen – så blir rättegången mot ASAP Rocky 

Rättegång mot ASAP Rocky inleds – detta händer 

Så blev ASAP Rocky och svenskt rättsväsende storpolitik