Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Livsfarligt att dricka som James Bond

”Shaken, not stirred”. Världens mest kända hemliga agents ord om hur han vill ha sin drink känner vi alla igen. Men faktum är, konstaterar brittiska läkare, att James Bond inte är något annat än ett fyllo.

Läkarna, verksamma i engelska Derby och Nottingham, plöjde 14 Bond-böcker. Varje dag och varje drink noterades. Förutom de 36 dagar som han tillbringade i fängelse eller på sjukhus sköljde vår hjälte ner 1.150 enheter alkohol på 88 dagar. Totalt för Bond blir det fem vodka-martinis om dagen eller fem gånger den rekommenderade maxdosen för en vuxen man. I boken ”From Russia With Love” slår han alla rekord, då han sveper 50 enheter på en enda dag.

Med största sannolikhet, sammanfattar läkarna i British Medical Journals lite lättsammare julutgåva, är Bond inte bara en gravt alkoholiserad man med leverskador – han är troligen impotent också.

Läkarnas råd är att Mr Bond ska dra ner på alkoholen – och att inte låta honom desarmera en kärnvapenladdning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.