Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Löfven om Bråvalla: Det är vidriga handlingar av ynkliga män

Stefan Löfven på Tjörn.
Stefan Löfven på Tjörn. Foto: Alexander Mahmoud

Bråvallafestivalen ställer in nästa år efter anmälningar om flera våldtäkter och sexuella ofredanden. Statsminister Stefan Löfven är ute på en resa i Sverige för att lyfta trygghetsfrågor, och kommenterade händelserna under en pressträff på Tjörn.

– Det är vidriga handlingar av ynkliga män, säger statsministern.

Statsminister Stefan Löfven inledde på söndagen sin veckolånga resa runt om i landet. Han åker på resan i stället för att delta i Almedalen, och syftet är att prata om trygghetsfrågor. Stefan Löfven har lyft terrorism och brottslighet som två av de största hoten mot den svenska tryggheten.

Samtidigt som Stefan Löfvens resa tar sin början kommer nya rapporter om sexuella övergrepp på svenska musikfestivaler. Bråvallafestivalen har meddelat att de ställer in nästa års festival och säger att de många trakasserierna och övergreppen mot besökare ligger bakom beslutet.

”Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken, och framförallt kommer människor till skada. En är en för mycket”, säger vd:n Folkert Koopman i ett pressmeddelande.

Totalt är det fyra misstänkta våldtäkter och minst 22 anmälningar rörande sexuellt ofredande som anmälts under festivalen, enligt polisen.

Det här är vidriga handlingar av ynkliga män. Vi måste få stopp för det.

Bråvallafestivalen är bara en i raden av musikfestivaler där besökare utsatts för sexuella övergrepp. I juni blev en flicka under 18 år attackerad och utsatt för ett misstänkt våldtäktsförsök på en toalett på festivalen Sweden rock i Sölvesborg. På Summerburst i Stockholm anhölls en man som misstänkts ha våldtagit en 18-årig kvinna i publikhavet och ytterligare tre personer greps för sexuella ofredanden under samma festival.

På söndagen besökte statsministern den västsvenska ön Tjörn där han träffade Kustbevakningen och sjöräddningen. Då fick han frågor om Bråvallafestivalen och övergreppen på musikfestivaler.

– Det är fruktansvärt. Jag blir så upprörd. Unga kvinnor går för att lyssna på musik och ha roligt, och så blir de utsatta för det här. Det här är vidriga handlingar av ynkliga män. Vi måste få stopp för det, säger Stefan Löfven och säger också att polisen måste bli bättre på att utreda de brotten.

Statsministern säger också att det är en prioriterad fråga för regeringen.

 Vad kan ni göra förutom att säga åt polisen att bli bättre?

– Vi behöver uppenbarligen mer förebyggande arbete. Det är helt uppenbart. Vi får se vad vi kan göra vad gäller utbildning och information i skolor och idrottsrörelse. Vi tittar också på möjligheten att titta på kameraövervakning. Det är klart att det försvårar om man vet att det sitter en kamera där som ser vad man gör.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.